Kansainvälinen autoliitto FIA on tiukentanut sääntöjään koskien voimanlähteiden pakoputkia ja niiden ilmavirtaa. Uuden linjauksen taustalla saattaa olla sarjan tämän hetken kuumin porkkana, Ferrarin mysteerivipu auton ratissa.

Säännöt ovat jo aiemmin asettaneet tiukat rajoitukset pakoputkesta poistuvan kuuman ilman poistokulmasta ja paikasta. Tästä huolimatta tallit ovat harrastaneet sarjalle olennaista porsaanreikien löytämistä, ja ainakin Renault ja Ferrari ovat löytäneet keinot kiertää sääntöjä silti pykäliä rikkomatta.

Nyt FIA on lähettänyt motorsport.comin tietojen mukaan talleille kirjeen, jossa se kertoo uusista tiukemmista sääntölinjauksista pakokaasuja koskien. Jatkossa kiellettyjä ovat moottoriohjelmat, jotka tuottavat ylimääräistä pakokaasua ja kuumaa ilmaa tarkoituksellisesti liikaa.

Pakokaasun ilmavirta ja sen kontrollointi vaikuttaa oleellisesti F1-auton takapään downforceen ja siten suorituskykyyn. Motorsport.com esittää epäilyksen, että vain Sebastian Vettelin Ferrarista löytyvän mysteerisen vivun tarkoituksena on ollut säädellä ilmavirtaa jollakin sellaisella tavalla, joka on nyt kielletty. Vettel johtaa MM-sarjaa ajettuaan kaksi osakilpailuvoittoa.

Kimi Räikkösen auton ratista vipua ei ole nähty, mikä on saanut monen salaliittoteoreetikon ajatukset laukkaamaan.

Kirjoitimme Ferrarin mysteerivivusta jo viime viikonloppuna. Tutustu tapaukseen täällä.