Formula ykkösten ja huipputeknologian mielletään ansaitusti kulkevan usein käsi kädessä. Datalla on moottoriurheilun kuninkuusluokassa ensiarvoisen tärkeä rooli.

Tänä päivänä erilaiset anturit ja mittarit keräävät hurjan määrän dataa jatkuvasti F1-auton kiertäessä rataa. Faneista saattaa joskus tuntua jopa siltä, että tietokoneet ja niiden tuottamia tietoja tulkitsevat insinöörit ovat saaneet jo liian suuren roolin sarjassa.

Ennen kaikki oli, jos ei nyt paremmin, niin ainakin toisin. Autosportin toimittaja Jonathan Noble muistelee artikkelissaan ensimmäisten kierrosdataa keränneiden antureiden ilmestyneen autoihin 1970-luvun loppupuolella.

Noble antaa esimerkin, joka kertoo kehityksen olleen hurjaa. Vertailu nykypäivään on toki epäreilu, mutta se pistää väkisinkin hymyilyttämään.

– Kauden 1979 Williamsin FW07 oli tallin ensimmäinen auto, joka hyödynsi tietokoneiden voimaa kierrosaika-analyyseissä. Yhden kierroksen tietojen lataaminen vaati kuitenkin 20 minuuttia, Noble kertoo.

Nykyään insinööreille tarjotaan hurja määrä mitä erilaisempia tietoja auton toiminnasta reaaliajassa, joten kehitysharppaus on ollut massiivinen.