Ruotsin MM-ralli polkaisiin vauhtiin torstaina illalla. Lumisilla metsäteillä hurjasteltava talviralli alkoi Tommi Mäkisen johtaman Toyotan komennossa Ott Tänakin napattua kisan johdon ja Jari-Matti Latvalan kiihdyteltyä kisan toiseksi.

Tänak onnistui kaasuttelemaan pilkkopimeällä yöetapilla kaikista nopeimman ajan. Hyundain Thierry Neuville oli aluksi lähellä haastaa virolaisen aikaa, mutta tipahti myöhemmin kärjen vauhdista.

Latvala kisasi kakkospaikastaan Citroenin norjalaiskonkari Mads Östbergin kanssa. Ruotsin lumiset tiet hyvin tunteva parivaljakko väänsi paremmasta ajasta tosissaan, mutta lopulta suomalainen oli kolme kymmenesosaa nopeampi.

– Olisi mahtava taistella voitosta, mutta täällä on todella paljon hyviä kuskeja. Huomenna startataan taas, ja toivottavasti herään hyvällä tuulella, Latvala letkautti WRC:n haastattelussa.

Avausetapin suurin yllätys oli MM-sarjan hallitsevan maailmanmestarin Sebastien Ogierin vaisu startti lumiralliin. Ranskalainen oli selvissä vaikeuksissa haastavissa olosuhteissa, ja päätyi lopulta ajamaan ulos kohtalokkaan ajovirheen seurauksena.

Toyotan toinen suomalaiskuski Esapekka Lappi ylsi ensimmäisellä erikoiskokeella vasta kahdeksanneksi.

Kauden debyyttinsä WRC-auton ratissa tehnyt Teemu Suninen selvisi 11. sijalle.

WRC2-luokassa kisanneet Jari Huttunen, Janne Tuohino ja Jarmo Berg jäivät myös kauas kärjestä, mutta saivat kaahailtua haastavissa olosuhteissa silti kohtalaiset suoritukset.

WRC3-luokan 22-vuotias suomalaislupaus Tade Lario ylsi maaliin 37. kokonaiskilpailun sijalle.

Tommi Mäkisen yksityistallin kalustolla ajanut Jarkko Nikara hurjasteli japanilaisen naiskartturinsa Sayaka Adachin kanssa jopa 22. sijalle.