13. toukokuuta 1950 on merkittävä päivä urheilumaailmalle. Tuolloin Silverstonessa ajettiin kaikkien aikojen ensimmäinen F1-sarjan osakilpailu. Tuskin moni osasi tuolloin aavistaa, millaisiin mittasuhteisiin tämä moottoriurheilusarja tulisi seuraavien vuosikymmenten aikana kasvamaan.

Harva asia on niin tärkeä kuin historian ymmärtäminen.

Aivan tyhjästä sarja ei ole asemaansa rakentanut. On tarvittu suuria sankareita ja konnia, verta, hikeä ja kyyneleitä. Sekä toimintaa hädän hetkellä että malttia muun maailman kuohuessa ympärillä. Taitoa luovia myrskytuulissa, mutta myös silkkaa onnea maailman kaatuessa kerralla niskaan.

Harva asia on niin tärkeä kuin historian ymmärtäminen. Sen avulla tulevat sukupolvet voivat ottaa oppia menneisyyden virheistä, jotta niitä ei enää koskaan toistettaisi. Yhtäällä ne opettavat myös nöyryyttä ymmärtämään, miten nykyhetkeen on päädytty.

Toivottavasti tämä listaus opettaa varsinkin vähemmän formuloista ymmärtäville jotain uutta sarjan historiasta. Mikäli tämä toteutuu, voi juttua pitää onnistuneena.

Kymmenen merkittävintä hetkeä löytyvät yllä olevasta galleriasta. Klikkaa nuolia kuvien reunoilla oppiaksesi F1-historiaa!