Jotkin uutiset ja huhut eivät tunnu kuolevan F1-varikoilla koskaan. Yksi kestoaiheista on ollut, ja tulee aina olemaan, spekulaatio koko sarjan tulevaisuudesta.

Aina löytyy jotain josta huolestua, on kyse sitten suurten autonvalmistajien kiukuttelusta, maailman taloustilanteesta tai sarjaa johtavien henkilöiden ja järjestöjen valtataistelusta.

Huolelle löytyy hyvät perusteet. F1-sarja oli hyvin lähellä tuhoutumista 1980-luvun alkuvuosina. Suuri kriisi koettiin myös vuonna 2009, kun hetken aikaa laji näytti jakautuneen kahtia. Eikä tämänhetkinenkään tilanne autonvalmistajien oman edun tavoittelussa ole sarjan kannalta se ideaalisin.

Aihetta huoleen on, mutta ehkä tämän uusimman kriisin raunioista voi syntyä jotain, jonka voidaan pitkällä aikavälillä sanoa pelastaneen lajin.

Samalla kun tallien ensi kaudeksi budjetoituihin tuloihin syntyy suuri lovi, jatkavat menot yhä rakettimaisempaa kohoamista. Tallien taloustilanne ei ole kestävällä pohjalla, ja päämajoissa tämä tiedetään.

F1-sarjan uusi omistaja Liberty Media on ilmoittanut talleille tänä vuonna jaettavan mainosrahan määrän putoavan dramaattisesti aiempien vuosien tasosta. Julkaisimme ilmoituksesta ja sen aiheuttamista ongelmista pitkän ja kattavan artikkelin, lue se tästä.

Samalla kun tallien ensi kaudeksi budjetoituihin tuloihin syntyy suuri lovi, jatkavat menot yhä rakettimaisempaa kohoamista. Tallien taloustilanne ei ole kestävällä pohjalla, ja päämajoissa tämä tiedetään. ”Jottain tartteis teherä”.

Liberty Media on investoinut suuria summia nostaakseen sarjan takaisin kehityksen aallonharjalle. Tämä on kokonaiskuvaa ajatellen vain hyvä asia. Nyt tehtyjen investointien toivotaan poikivan enemmän pätäkkää tulevina vuosina.

Tallien kannalta uskossa ja toivossa ei ole kuitenkaan hyvä elää. Kun Sauberin, Force Indian ja jopa Williamsin pankkitilit menevät punaiselle, loppuu leikki nopeasti. Ja tuskinpa Red Bullia tai edes Mercedestä kiinnostaa pumpata jatkossa yhä enemmän ja enemmän rahaa projektiin, jonka yritysten päättäjäelimet kokevat vain raharei’iksi.

Jos tallit eivät saa enää valtavia summia rahaa sarjalta, mitä Liberty Media voisi tehdä helpottaakseen niiden taloustaakkaa?

Sanoiko joku kulukatto?

Kun muistetaan Liberty Median olevan amerikkalaisyhtiö, voimme olla varmoja sen halusta tehdä myös F1-sarjasta Pohjois-Amerikan huippusarjojen kaltainen, kulukatolla tasapainotettu kilpasarja.

Tämä sitkeä sälli ei vain suostu kuolemaan pois keskustelussa sarjan tulevaisuudesta. Sen pakottaminen säännöissä hillitsemään tallien kulutusta on useasti perusteltu. Ja kun muistetaan Liberty Median olevan amerikkalaisyhtiö, voimme olla varmoja sen halusta tehdä myös F1-sarjasta Pohjois-Amerikan huippusarjojen kaltainen, kulukatolla tasapainotettu kilpasarja.

Salaliittoteoreetikot voivat nähdä nykytilanteen olevan osa Liberty Median nerokasta suunnitelmaa.

Sarja laskee nykyisten investointien poikivan sille tulevaisuudessa yhä suurempia rahavirtoja. Mutta ennen kuin rahaa alkaa virtaamaan ovista ja ikkunoista, ovat taloudellisesti tiukemmat ajat pakottaneet tallit sopimaan omien kulujensa karsimisesta kulukaton avulla. Kun mainosrahaa sitten jälleen löytyy jaettavaksi, ei sitä tarvitsekaan jakaa enää suuria summia, koska tallit eivät voisi sitä kuitenkaan käyttää.

Tapahtuipa tulevaisuudessa sitten mitä tahansa, toivottavasti Liberty Media onnistuu siirtämään F1-sarjan suurimman ongelman vihdoinkin historiankirjoihin. Tästä epäoikeudenmukaisuudesta olisi jo korkea aika päästä eroon.