Uskon puhuvani monien suomalaisfanien suulla, kun kerron USA:n GP:n viime hetkien olleen melkoista tunteiden vuoristorataa.

Muutaman minuutin sisään Kimi Räikkösen kannattajat saivat kokea toivon, tuskan, raivon, helpotuksen, vahingonilon ja onnellisuuden tunteet.

Myös Max Verstappenin fanijoukossa tunnettiin samoin. Erotus on vain niiden järjestyksessä.

Kun suuhun jäi paha maku, täytyi tuskaa helpottaa internetissä.

Kaikesta mouhoamisesta huolimatta Verstappenin tuomio on ja pysyy voimassa. Ja miksi ei pysyisi. Vaikka hollantilanen ajoikin upeasti, oli miehen sääntörike kiistaton.

Verstappenin kokemaa oikeusmurhaa huusivat kovaan ääneen niin Red Bull -juniorin isä (lue avautuminen tästä), F1-legenda ja Mersu-pomo Niki Lauda (mietteet tästä) kuin myös hollantilaisen runsaslukuinen fanijoukko.

Jotkut menivät jopa niin pitkälle, että Verstappenille rangaistusta langettanut kisatuomari Mika Salo joutui ilkivallan kohteeksi, onneksi vain Wikipedia-artikkelissaan. Tämän hyökkäyksen voi kuitata nauraen, joskin se kertoo paljon ihmisten nettikäyttäytymisestä.

Kaikesta mouhoamisesta huolimatta Verstappenin tuomio on ja pysyy voimassa. Ja miksi ei pysyisi. Vaikka hollantilanen ajoikin upeasti, oli miehen sääntörike kiistaton. Auto kävi rataviivojen ulkopuolella, ja hän hyötyi siitä selvästi. Ei kahta sanaa, rangaistus oli ansaittu.

Keskusteltu pitäisikin kääntää siihen, tulisiko tuollaisista tempuista rangaista?

Kolikolla on aina kaksi puolta. Säännöt määrittävät, ettei rataviivoja saisi ylittää hyötyä saadakseen, mutta pykälää valvotaan erittäin löyhästi. Esimerkiksi Verstappenin tapauksessa pahaa verta herätti se fakta, että muut kuljettajat selvisivät vastaavanlaisista viivaylityksistä ilman sanktioita.

Oikeusmurha-huuteluiden lisäksi sosiaalisen median viesti päättäjille oli selvä: nykyiseen käytäntöön tarvitaan muutosta.

Moniin silmiin Verstappenin rangaistus näytti käsittämättömältä. Mikäli rata on rakennettu niin, että mutkan pystyy ajamaan lävitse hollantilaisen valitsemaa ajolinjaa, miksi siitä ei saisi ajaa? Kilpakuskin tehtävä on suoriutua rata lävitse mahdollisimman vikkelästi, jokainen senttimetri hyväkseen käyttäen.

Tähän ajatukseen on helppo yhtyä. Keskustelu rataviivojen hyväksikäytöstä on ollut yksi viime vuosien turhauttavimmista seurattavista formulauutisoinnissa. Aivan kuin päättäjätasolla olisi hukattu suhteellisuudentaju ja käsitys siitä, mistä kilvanajossa on loppupeleissä kysymys.

Mikäli kuljettajien halutaan pysyvän sallittujen rajojen sisällä, täytyisi niiden ylittämisestä tehdä rangaistavaa, joka kostautuu välittömästi. Enkä puhu nyt nähdyn kaltaisista aikasakoista, vaan kenties auton tai vähintäänkin kierroksen pilalle laittavista esteistä.

Ymmärrän Verstappenin tapauksessa kilpakuljettajan ajatusmaailmaa. Siitä pitää ajaa, mistä radan pääsee lävitse nopeimmiten. On sääntönikkareiden tehtävä pitää huoli, että se tapahtuu laillisia reittejä. Tällä hetkellä niin ei tapahdu, ja se on tajunnanräjäyttävän tuskallista katsottavaa.