Force Indian operatiivisista asioista vastaava päällikkö Otmar Szafnauer on eri mieltä suuren yleisön kanssa siitä, kaivataanko F1-sarjaan lähtöruuturangaituksia ja moottorikiintiöitä. Yksityistallin riveissä työskentelevänä Szafnauer rummuttaa niiden kuluja karsivasta merkityksestä.

Tänä vuonna kuljettajat saavat käyttää koko pitkän kauden aikana vain neljää voimanlähdettä ja sen eri osia. Rajat ovat paukkuneet, ja viime viikonloppuna peräti yhdeksälle kuljettajalle tuomittiin lähtöruuturangaistuksia osien vaihdosta.

F1-sarjan pomo Ross Brawn on jo aiemmin lytännyt rangaistuksen fanien mielenkiintoa tappavana aspektina, mutta Szafnauer ajattelee asia tallien kannalta.

– Jos talleilla olisi käytettävissä loputtomasti rahaa, olisin samaa mieltä Rossin kanssa. Mutta on paradoksaalista sanoa haluavansa pitää sarjan kuluja kurissa, samalla kun moottorikiintiöstä halutaan luopua, Szafnauer toteaa Autosportille.

Moottorikiintiö on ollut mukana sarjassa jo yli vuosikymmenen, jatkuvasti kiristyen. Ensi vuonna tarkoituksena on siirtyä peräti vain kolmeen voimanlähteeseen, vaikka kausi on ennätyspitkä, 21 osakilpailun mittainen.

– Ennen vanhaan moottoreita saatettiin vaihtaa monta jo yhden kisaviikonlopun aikana ja se oli kallista. Jos rajoituksista luovuttaisiin vapaasti käytettäviin määriin, miksi yksikään talli haluaisi jatkossa pysyä kolmen moottorin kiintiössä vaikkapa kuuden sijasta? Jos jokin keksii paremman ratkaisun nykyisiin kiintiöihin ja rangaistuksiin olen pelkkänä korvana. Mutta säännöstä luopuminen ei olisi järkevää.