Spa-Francorchamps kuuluu ehdottomasti jokaisen F1-kuljettajan suosikkiratoihin. Monipuolinen vauhtirata tuntuu siltä kuin kilpaa ajettaisiin vuoristoteillä. Kokemus on sanoinkuvaamattoman upea.

Maineikkaalla radalla riittää paljon legendaarisia kohtia. Kaikki puhuvat aina Eau Rougesta, mutta tänä päivänä se ei ole enää takavuosien veroinen haaste. Mutkaan on tehty niin paljon muutoksia, ettei sitä voi oikeastaan enää mutkaksi sanoa. Uudet autot tuottavat lisäksi sen verran downforcea, että mutkan voi ajaa läpi huoletta kaasu pohjassa kevyellä tankilla.

Hieno ajettava mutka toki edelleen on. Sama pätee toki lähes mihin tahansa radan kohtaan. Blanchimontin nopea mutka on mieletön ajettava. Ennen mutkan läpi ajamista vaikeutti iso monttu, mutta uuden asfaltin myötä ongelma on korjattu. Myös keskivaiheen Pouhon, kaksi äärimmäisen nopeaa vasuria, oli nautinnollinen mutka ajaa. Vastaavia tarinoita voisi kertoa melkein mistä tahansa mutkasta.

Turvallisuusparannukset ovat vaikuttaneet myös Span rataprofiiliin. Nykyään kuskit voivat ajaa radan ympäri hieman vapautuneemmin, sillä leveämpien asfalttiturva-alueiden ansiosta pieni leveäksimeno ei heti sinkoa autoa kaiteisiin. Aidat olivat takavuosina todella lähellä rataa, joten virheisiin ei todellakaan ollut varaa.

Sääolosuhteet luovat aina oman lisämausteensa kisaviikonloppuun. Vuoristosijainti sekä radan pitkä profiili tarkoittavat sitä, että olosuhteet voivat vaihdella rajusti yhdenkin kierroksen aikana. Säätä on todella vaikea ennustaa ja olosuhteet voivat vaihtua todella nopeasti, joten nopea reagointi on ensiarvoisen tärkeää hyvän tuloksen saavuttamiseksi.

 

Tuskinpa kesätauko on suuria muutoksia voimasuhteisiin tuonut. Mercedes ja Ferrari ovat selvästi muita edellä, Red Bull täydentää kolmen kärkitallin trion. Mikäli mitään ihmeellistä ei tapahdu, muilla talleilla ei pitäisi olla mitään saumaa kärkitaistoon.

Spa on sopinut perinteisesti hyvin Ferrarille, mutta pidemmällä akselivälillä varustetulla Mersulla on pieni tehoetu.

Spa on aina sopinut Kimi Räikköselle. Ferrarin suomalaispilotti on ajanut käytännössä joka vuosi kauden parhaan suorituksensa Belgiassa. On vaikea antaa sille mitään selkeää yksittäistä selitystä, mutta kun Kimi saa fiiliksen kohdalleen, tulosta syntyy.

Valtteri Bottas on myös ehdottomasti mukana voittotaistossa. Mestaruustaiston kannalta sopisi enemmän kuin mainiosti, että ”Vale” nappaisi nyt kauden kolmannen voittonsa. Uskon miehen valmistautuneen tähän kisaan erittäin hyvin.

Asetelmat yhteen kauden upeimmista kilpailuista ovat suomalaisittain erinomaiset. Toivottavasti sunnuntaina pääsemme kuulemaan Maamme-laulua.