Otsikon kysymys kertoo kaiken. Miksi kilpailua johtava kuljettaja otettiin Ferrarin kuskeista ensin varikolle?

Kovin usein niin ei tehdä – ellei ole tarkoitus nostaa tiimin toista kuljettajaa kilpailussa edelle. On selvää, että kun pysyt nykyisillä kestävillä renkailla pidempään radalla, ja pääset ajamaan keulassa tyhjällä baanalla, saat ajettua nopeampia kierroksia kuin varikolta ruuhkaan tuleva tallikaveri. Ja juuri tämä ratkaisi nyt voiton Sebastian Vettelille.

[nosto tasoitus=”oikea”]
Kun tallin johdossa on tiedostettu Vettelin mestaruussauma, kiima mestaruuteen on niin kova, että tällaisiin ratkaisuihin päädytään. Reilulta se ei tunnu, mutta niin se vain menee.[/nosto]

Tietenkin Ferrarille on mielettömän tärkeää, että nyt tulisi se mestaruus pitkästä aikaa – ja voi olla, että Vettelin saamat seitsemän plussapistettä Kimi Räikkösen ohituksesta voivat vielä olla mestaruustaistelussa ratkaisevia. Kun tallin johdossa on tiedostettu Vettelin mestaruussauma, kiima mestaruuteen on niin kova, että tällaisiin ratkaisuihin päädytään. Reilulta se ei tunnu, mutta niin se vain menee.

Korpeaa, että Räikköseltä vietiin tällä kikkailulla todennäköisesti voitto, joka olisi ollut konkarille ensimmäinen sitten kauden 2013 avauskilpailun. Olisihan se ollut hienoa, jos Räikkönen olisi saanut vielä voiton itselleen. Toki mahdollista se on edelleen, sillä Ferrari on vahva ja kausi pitkä. Nyt maranellolaisten kikkailusta jäi kuitenkin hiukan paha maku suuhun.

Sitä ei tosin voi kiistää, että Vettel oli tänään kirkkaasti Räikköstä nopeampi. Kun hän pääsi Kimin edelle, kierrosajat olivat todella paljon nopeampia – myös lopussa turva-auton lähdettyä edestä Vettel veti nopeasti ison kaulan Räikköseen.

Myöskään Valtteri Bottaksen varikkotaktiikka ei mennyt putkeen Monacossa. Hän oli kisan kolmantena, mutta varikkostoppien jälkeen yhtäkkiä seitsemän sekuntia perässä Daniel Ricciardoa. Se oli Mercedekseltä erittäin heikosti ajoitettu varikkostoppi. Bottas teki vielä lopussa turva-auton poistuttua aggressiivisen yrityksen ohittaa Ricciardo, mutta Monacossa ohittaminen on vain yksinkertaisesti niin järkyttävän vaikeaa, ettei se onnistunut.

[nosto tasoitus=”oikea”]Olisihan se ollut hienoa, jos Räikkönen olisi saanut vielä voiton itselleen. Toki mahdollista se on edelleen, sillä Ferrari on vahva ja kausi pitkä. Nyt maranellolaisten kikkailusta jäi kuitenkin hiukan paha maku suuhun.[/nosto]

Hienoista lähtökohdista kilpailuun lähdettiin, mutta tällä kertaa juuri suomalaisille kävi kepulisti. Kakkossija, nelossija, ei paha, mutta silti ottaa pattiin. Jopa kaksoisvoittoon olisi ollut sauma tänään. Mutta ehkä vielä tällä kaudella, onhan tässä vielä 14 kilpailua jäljellä.

Lauri Hollo