Legendaarinen Monacon GP odottaa sunnuntaina. Ohituspaikkoja radalla on tasan yksi, joten ainakaan siinä mielessä emme voi odottaa mielenkiintoista kilpailua – aika-ajon merkitys on järisyttävän suuri, siitä tulee jännittävämpi kuin itse kilpailusta.

Kilpailuin suurin jännitysmomentti on se, kuinka paljon rytisee. Ja nyt on olemassa aika monta ennusmerkkiä, jotka puhuvat sen puolesta, että rytistä voi erityisen paljon. Ja ei, sääennuste ei lupaa monsuunia Monacoon, vaan aurinkoa ja 25 astetta lämpöä.

[nosto tasoitus=”oikea”]Laitan 100 euroa hyväntekeväisyyteen, jos Lance Stroll näkee ruutulipun Monacossa.[/nosto]

McLarenin Jenson Button ei ole ajanut F1-autolla puoleen vuoteen. On selvää, että siinä ajassa perstuntuma katoaa. Haastetta lisää se, että autot uudistuivat täysin tälle kaudelle, eikä Button ole ajanut edes yhtään testipäivää. Hänelle tarjottiin siihen mahdollisuus, mutta Buttonia ei huvittanut. Olisi ehkä kannattanut huvittaa. Pysyykö vanha mestari uudella autolla kaiteiden välissä? Simulaattorilla hän ajoi kahdesti satama-altaaseen, toivottavasti kisassa ei käy samoin…

Ja hyvä kysymys on, pysyvätkö muutkaan kaiteiden välissä. Monaco on todella kapea rata, ja nyt ajetaan selkeästi leveämmillä autoilla ja renkailla kuin ennen. Tilaa on todella vähän, mikä ei voi olla vaikuttamatta kolarointiherkkyyteen. Lisäksi uima-altaan mutkaan on asennettu täksi vuodeksi uusi reunakiveys, etteivät kuljettajat pääsisi oikaisemaan. Siihen kun ajaa, on joko auto hajalla tai seinässä…

Ja sitten on nuori mies nimeltä Lance Stroll. Williamsin kolariprinssillä on ollut koko kauden valtavia vaikeuksia, vaikka radat eivät ole olleet lähellekään yhtä haastavia kuin Monaco. Laitan 100 euroa hyväntekeväisyyteen, jos Lance Stroll näkee ruutulipun Monacossa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Räikkönen on ajanut Monacon GP:n urallaan 14 kertaa, eikä historia ole kovin mairitteleva. Toki hän voitti McLarenilla 2005, oli 2003 toinen ja 2009 kolmas, mutta muut tilastomerkinnät ovat aika karua luettavaa; kymmenes, keskeytys, keskeytys, keskeytys, kahdeksas, kahdeksas, yhdeksäs, kymmenes, kahdestoista, kuudes ja keskeytys.[/nosto]

Max Verstappen on ollut kovin turhautunut Red Bullin heikkoon alkukauteen. Mies on täynnä pyhää viha ja ylitsepursuavaa näyttämisen halua. Hän on järisyttävän röyhkeä kuljettaja, joka tunkee pienimpäänkin mahdolliseen rakoon heti, kun sellaisen näkee. Rytisee.

Mitä muuta kilpailulta voi odottaa? Valtteri Bottas kertoi uskovansa, että Ferrarilla on etu Mercedekseen nähden, koska mutkia on paljon ja Mercedeksen autossa kaikkein pisin akseliväli; se ei ole kaikkein ketterin peli Monacon katuradan neulansilmissä. Ennusmerkit eivät ole siis kovin hyvät, joten Bottakselle erityisen tärkeää olisi kukistaa tallikaveri Lewis Hamilton aika-ajossa, silloin MM-pisteissä olisi mahdollisuuksia kaventaa britin etumatkaa.

Jos Ferrarilla on etulyönti, Kimi Räikkösen on nyt kerta kaikkiaan onnistuttava tunkemaan itsensä eturiviin aika-ajoissa – ja pidettävä paikkansa startissa. Jos hän jää Mercedesten – tai toisenkin – taakse, voi edessä olla jälleen tuskainen kilpailu.

Räikkönen on ajanut Monacon GP:n urallaan 14 kertaa, eikä historia ole kovin mairitteleva. Toki hän voitti McLarenilla 2005, oli 2003 toinen ja 2009 kolmas, mutta muut tilastomerkinnät ovat aika karua luettavaa; kymmenes, keskeytys, keskeytys, keskeytys, kahdeksas, kahdeksas, yhdeksäs, kymmenes, kahdestoista, kuudes ja keskeytys. Nyt on aika parantaa tuota tilastoa ja kivuta urallaan neljännen kerran Monacon podiumille.

Lauri Hollo