Toyota on yllättänyt kaikki rallin MM-sarjassa debyyttikaudellaan. Jari-Matti Latvala on MM-pisteissä kakkosena vain 16 pistettä M-Sportin Sebastien Ogierista.

Hyundain Thierry Neuville on nyt voittanut kaksi rallia peräkkäin, belgialainen on noussut jo kahden pisteen päähän Latvalasta.

[nosto tasoitus=”oikea”]Latvala on ollut tällä kaudella kuin uudesti syntynyt; keskeytyksiä ei ole vielä yhtään, ajovirheitäkin erittäin vähän. Ruotsista tuli voitto, ja sekä Ruotsissa että Korsikalla Latvala ajoi kylmäpäisesti Power Stageilla voittoon.[/nosto]

Silti tämä on juuri se kausi, jolloin Latvalalla on loistosauma mestaruuteen, uransa toistaiseksi paras. Toki ensi kausi voi olla vielä parempi, jos Toyotan kehitys jatkuu yhtä huimana kuin nyt.

Latvalaa puoltaa monikin asia. Ensinnäkin, Toyota toimii sekä soralla että asfaltilla. Lisäksi tallipäällikkö Tommi Mäkinen on luonut tiimiin rennon vapautuneen ilmapiirin, mikä sopii niin usein paineisiin sortuneelle Latvalalle. Hän on ollut tällä kaudella kuin uudesti syntynyt; keskeytyksiä ei ole vielä yhtään, ajovirheitäkin erittäin vähän. Ruotsista tuli voitto, ja sekä Ruotsissa että Korsikalla Latvala ajoi kylmäpäisesti Power Stageilla voittoon, mikä toi MM-kassaan kymmenen lisäpistettä. Jälki on ollut todella vakuuttavaa.

Ogier johtaa MM-sarjaa, mutta hän ei ole ollut tyytyväinen M-Sportin Fordin kehitykseen kauden aikana. Pientä turhautumista on ollut ilmassa. Ogier voitti kauden avauksen Monte Carlossa, mutta sen jälkeen meno on hiipunut. Ogier on nyt lyötävissä helpommin kuin koskaan.

[nosto tasoitus=”oikea”]Ogier johtaa MM-sarjaa, mutta hän ei ole ollut tyytyväinen M-Sportin Fordin kehitykseen kauden aikana. Pientä turhautumista on ollut ilmassa. Ogier on nyt lyötävissä helpommin kuin koskaan. [/nosto]

Thierry Neuvillen hurja meno Korsikalla ja Argentiinassa on hälyttävää, mutta hän on siinä uravaiheessa, missä mies on tavallaan kuin entinen Latvala. Ajovirheitä ja yliyrittämistä tulee – ja kun homma ei toimi, Neuville on kireä kuin viulun kieli. Sellainen johtaa harvoin mestaruuksiin.

Neuville ja Citroenin Kris Meeke saattavat olla tällä kaudella nopeimmat miehet nopeimmissa autoissa, mutta varmuus ratkaisee. Meeke voitti Meksikossa, mutta on pilannut mestaruusmahdollisuutensa jo nyt kolmeen keskeytykseen – hän ajoi ulos myös Meksikon Power Stagen loppuhetkillä, mutta pystyi kuin ihmeen kaupalla taiteileman itsensä takaisin tielle ja voittoon.

Rallin MM-sarja on tasaisempi ja mielenkiintoisempi kuin vuosikausiin. Jos ja kun Toyota jatkaa autonsa hienoa kehittämistä, Latvala tulee olemaan takuuvarmasti tiukasti mestaruustaistelussa. Ja se on melkoinen sensaatio, sillä Toyota palasi MM-ralleihin vasta täksi kaudeksi. Jo nyt voi olla Jari-Matti Latvalan suuri tilaisuus.

Lauri Hollo