Tällä kaudella moni talli on tuskaillut uusien kilpureiden painon kanssa. Rataohjuksista halutaan rakentaa sääntöjen puitteissa mahdollisimman kevyitä suorituskyvyn maksimoimiseksi.

Säännöt määrittelevät F1-auton minimipainoksi 722 kilogrammaa kuljettajan kanssa. Osista pyritään rakentamaan mahdollisimman kevyitä eikä autoihin lisätä mitään ylimääräistä.

– 10 kilogrammaa tuo noin 0,4 sekuntia lisää kierrosaikaan, Mika Salo paljastaa SuomiF1-sivuston haastattelussa.

Varsinainen kilpuri pyritään rakentamaan reilusti painorajan alapuolelle, sillä tämä avaa mahdollisuuden lisäpainoilla kikkailuun.

– Kun auto on alipainoinen, voidaan erilaisia lisäpainoja asetella autoon haluttuihin paikkoihin. Tällä tavoin voidaan muuttaa auton painojakaumaa ja -balanssia. Autolta vaaditaan eri radoilla erilaista balanssia, ja lisäpainoilla tämä on mahdollista toteuttaa. Mitä enemmän auto on alipainoinen, sitä enemmän on pelivaraa, Salo avaa.

F1-autojen paino on tullut reippaasti ylöspäin vuosien saatossa. 600 kilon painoraja rikottiin vasta vuonna 2004. Tästä huolimatta Salolla ei ollut omalla ajourallaan juurikaan ongelmia ylipainoisten autojen kanssa.

– Toyotan F1-testiauto (vuonna 2001) oli sellainen, mutta kaikki muut autot olivat tämän suhteen kohdillaan. Nykyään autoissa on niin paljon enemmän elektroniikkaa, minkä lisäksi voimanlähde painaa aiempaa enemmän, Salo arvelee muutosta takavuosiin.