F1:ssä on totuttu siihen, että Red Bullin Adrian Newey suunnittelee poikkeuksetta autoja, joilla voitetaan. Nyt ei kuitenkaan siltä näytä.

Red Bull on pudonnut pahasti Mercedeksen ja Ferrarin kelkasta, vaikka se näytti viime vuonna tulevan rytinällä kärkikolmikkoon. Nyt se on kuitenkin vauhdin puolesta pahasti perässä, vaikka Kiinassa olosuhteet toivatkin sille hyvät sijoitukset. Red Bullilla myönnetään auliisti, että ero kärkeen on nyt kierroksella 1-1,5 sekuntia. Ja se on todella paljon.

Uudet autot ja säännöt mullistivat F1:n täksi kaudeksi. Aerodynamiikan merkitys on kasvanut – ja erityisesti siitä syystä Neweyn uskottiin taikovan hatustaan kanin, joka laukkaa armotta muilta karkuun.

[nosto tasoitus=”oikea”]Aerodynamiikan merkitys on kasvanut – ja erityisesti siitä syystä Neweyn uskottiin taikovan hatustaan kanin, joka laukkaa armotta muilta karkuun.[/nosto]

Vaisun testikauden jälkeen tallipäällikkö Christian Horner kertoi, että Red Bull tuo kauden avaukseen jotakin, mikä yllättää kaikki. Niin he tavallaan tekivätkin: nimittäin auton, joka on aivan liian hidas.

Aina kun sääntöjä on muutettu, on Newey onnistunut. Mutta voisiko olla niin, että hänen fokuksensa on nyt liikaa kahdella taholla. 58-vuotias britti on suunnitellut urallaan voittaja-autot niin Williamsille, McLarenille kuin Red Bullille. Jälkimmäiselä dominoitiin F1-sarjaa 2010-2014. Newey on ollut viime vuodet mukana Aston Martinin Hypercar-projektissa, mikä on vienyt puolet hänen työajastaan. Puolella ajalla ei saa samaa kuin täydellä. Vaikka hänen on nyt väitetty keskittyvän täysillä vain Red Bulliin, Aston Martin vie edelleen osan ajasta.

Vaikka Horner kehuikin talvella Neweyn olevan innoissaan kuin pikkupoika ja saaneensa mojonsa takaisin, ei mojo riitä, jos aika ei riitä.

[nosto tasoitus=”oikea”]Vaikka Horner kehuikin talvella Neweyn olevan innoissaan kuin pikkupoika ja saaneensa mojonsa takaisin, ei mojo riitä, jos aika ei riitä.[/nosto]

Mercedeksellä ja Ferrarilla paiskotaan hommia 24/7. Ja kun autojen kehitystyötä ei uusissa säännöissä ole rajoitettu kuten viime vuonna, on Red Bullin erittäin hankala kuroa etumatkaa kiinni. Kun he kehittävät autoaan, kehittävät muutkin.

Tai sitten on vain niin, että Newey on menettänyt kultaisen kosketuksensa, mutta hankala siihen on uskoa.

Näyttää siltä, että tällä kaudella Red Bull jää auttamatta kolmanneksi. Veikkaan, ettei mene kovin monta kilpailua, kun tiimissä käännetään katseet jo kauden 2018 auton kehitystyöhön.

Lauri Hollo