© Kuva: Getty Images

Uusi F1-pomo linjaa – sarjan epäreilu tulonjako halutaan lakkauttaa

F1-sarjalle uusia suuntauksia etsivä Ross Brawn haluaisi muuttaa F1-sarjan epäreilua tulonjakoa kaikkien kannalta tasapuoliseksi. Hänestä neuvotteluissa tulee edetä kuitenkin maltillisesti, ettei yksikään osapuoli koe tulleensa kaltoinkohdelluksi.

Nykyisen tallien ja sarjan välisen sopimuksen mukaan jotkin tallit saavat ylimääräisen bonuspalkkion vain mukanaolostaan. Esimerkiksi sarjan mahtitalli Ferrari kuittaa pelkästään bonuksista 105 miljoonaa dollaria vuosittain, kun esimerkiksi Sauber sai kaikki luvut huomioon ottaen vain 54 miljoonaa dollaria. Erilaisia lisäbonuksia kuittaavat myös Red Bull, Mercedes, McLaren ja Williams.

F1-sarjan tulevaisuuden pelastajaksi pestattu Brawn hakisi mallia Amerikan mantereelta, jossa urheilun ammattiliigat ovat pyrkineet yhteisesti pitämään huolen, että kaikilla joukkueilla on ainakin paperilla tasaväkiset taloudelliset asetelmat.

– Aikoinaan Amerikan jalkapalloliigassa oli tilanne, jossa kaksi suurta joukkuetta saivat ison potkin tulonjaosta, ja muut joukkueet kärsivät. Mutta nämä kaksi joukkuetta ymmärsivät tilanteen, ja ne luopuivat edustaan. Tämän seurauksena ne itse asiassa kasvattivat omaa talouttaan, sillä paremman kilpailutilanteen seurauksena koko laji nousi aiempaa suositummaksi, Brawn vertaa Autosportille.

Brawn muistuttaa F1-sarjan olevan nykyisin amerikkalaisomistuksessa, joten johtoportaassa pidetään varmasti mielessä tämänkaltaiset tarinat tulonjaosta uusia linjauksia tehtäessä.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!