Kahdeksan päivän rutistus on nyt saatu päätökseen. Barcelonan moottorirata hiljenee formula yksi -autojen mylvinnän osalta pariksi kuukaudeksi.

F1-karavaani ei kuitenkaan kauaa ehdi hengähtää, sillä kausi potkaistaan käyntiin jo kahden viikon kuluttua maapallon toisella puolella, Australian Melbournessa. Kahdessa viikossa ehtii tapahtua ihmeitä, sillä tallit pyrkivät analysoimaan kaiken talvitesteissä oppimansa kehittääkseen autoistaan iskukykyisiä kauden ensimmäisten lähtövalojen sammuessa.

Fanien pitkä odotus päättyy pian, mutta ennen h-hetkeä täytyy meidän keksiä vielä hetkeksi jotain ajanvietettä aikaa tappaaksemme.

Mikäpä olisi parempi tapa nostattaa sinivalkoista F1-huumaa kuin käydä lävitse juuri päättyneitä talvitestejä?

Tässä SuomiF1-sivuston analyysissä käymme lävitse jokaisen tallin suoritukset radalla, minkä lisäksi perkaamme myös muita talvitesteistä opittuja seikkoja.

Yhden asian voi jo nyt sanoa: Edessä on kutkuttavan jännittävä F1-kausi, erityisesti meille suomalaisille!

Monen kerroksen väkeä

Nähdyn perusteella talleja on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta lokerointi onnistuu sen sijaan helposti.

Ferrari ja Mercedes ovat ravintoketjun huipulla, Red Bullin ollessa yhden askelman alempana. Sen jälkeen pudotus on jyrkempi ennen erittäin tasaista keskikastin vääntöä. Sen vahvimpana voidaan pitää hiuksenhienosti Williamsia, mutta perässä hengittäviä Force Indiaa, Renault’a, Toro Rossoa ja Haasia on käytännössä mahdotonta pistää selkeään järjestykseen.

Pohjalta löytyvät Sauber ja McLaren. Sveitsiläistalli tekee parhaansa, mutta rajalliset resurssit estävät nousun astetta kovempaan sakkiin. McLarenin tilanne on käyty lävitse testien aikan lukuisaan otteeseen, eikä sitä tarvitse sen enempää tässä perata.

Autot ovat nopeita, ja reservistä löytyy vielä lisää

Puheet on lunastettu. Autot ovat selkeästi aiempia vuosia nopeampia, ja tämäkös meitä faneja miellyttää.

Radikaalit sääntömuutokset takaavat myös, että vauhti tulee parantumaan vielä reippaasti kauden mittaan. Tallit ovat jo julistaneet kilvan esittelevänsä suorituskykyä parantavia kehitysosia kauden avauskisassa.

Kilpavarustelu tulee pysymään hurjana myös läpi vuoden, joten loppukaudesta voidaan jo mennä aika haipakkaa.

Pirelli tulee saamaan rapaa niskaansa

Ei käy italialaismerkkiä sääliksi. Teki se sitten mitä tahansa, aina joku osoittaa sitä syyttävällä sormella. Liian kestäviä renkaita? Pirellin syy! Liian nopeasti mössöksi meneviä kumeja? Pirelli! Vesikelille soveltumattomia pyöriä? Huoh, miksei mikään onnistu?

Pirelli on lähes tekemättömän paikan edessä. Se yrittää tehdä parhaansa toimittamalla sitä, mitä sääntöjenlaatijat siltä haluavat. Valitettavasti päätöksenteossa mielipiteet ovat tempoilleet viime vuosina tuuliviirin lailla.

Tänä vuonna renkaat näyttäisivät kestävän todella hurjia kierrosmääriä, joten eiköhän joku keksi valittaa vuoden mittaan tästäkin. Uudet renkaat ovat kuitenkin merkittävä tekijä sille, että autot ovat aiempia nopeampia.

Sadekelille on puolestaan vaikea tehdä toimivaa rengasta, kun sitä ei tahdo päästä testaamaan märissä olosuhteissa. Ja sitten kun rata kastellaan, ei kukaan suostu ajamaan. Myös yhteistyö tallien puolelta on ajanut Pirellin tuskaiseksi. Kukaan ei tahdo haluavan luovuttaa menopeliään italialaismerkin ”muuliautoksi”.

F1 löysi vihdoinkin somemaailmn

Tämä yksityiskohta on saattanut jäädä monelta huomaamatta. Uudet omistajat ovat kuitenkin kaataneet yhden vanhan muurin, kun se on antanut talleille ja televisioryhmille aiempaa vapaammat kädet toiminnalleen varikkoalueen sisäpuolella.

Tallit saavat julkistaa lyhyitä videoita sometileillään suoraan tekemisen ytimestä. Uutta ovat myös sarjan tarjoamat omat suorat lähetykset, joita voi seurata esimerkiksi Facebookin kautta. F1-fanit kiittävät.

Ei kuulosta suurelta askeleelta, mutta nämä ovat juuri niitä asioita, joita sarjan pitääkin ottaa, jos se haluaa saavuttaa uuden sukupolven huomion. Joku on onneksi tajunnut, etteivät printti ja televisio ole enää merkittävimmät mediakentät.