Prost, Häkkinen, Vettel…F1-nero Adrian Newey on mestaruuksien takuumies – katso kuvat mestaruusautoista!

Adrian Newey on tuonut kultaa ja kunniaa käytännössä jokaiselle työnantajalleen formula ykkösissä. Vain miehen ensimmäiset F1-vuodet Leyton Housen kilpureiden suunnittelijana jättivät hänet ilman voittoja, mutta epäonnistumisesta on silti turha puhua. Tallin autot napsivat tuona aikana tukun palkintosijoja, mikä herätti myös isompien tallien kiinnostuksen Neweyn taitoja kohtaan.

Ensimmäisenä Neweyn taidoista pääsi nauttimaan Williams, joka oli 1990-luvun alkuvuosien ylivoimainen hallitsija. Neweyn suunnittelemat autot murskasivat ennätyksiä toisensa perään suorastaan pökerryttävällä ylivoimalla. Neweyn palvellessa tallia kaudet 1991-1997 talli napsi peräti viisi valmistajien titteliä seitsemästä tarjolla olleesta.

Uusia haasteita kaivannut Newey tarttui McLaren tarjoukseen nostaa vuosia alamaissa tarponut tiimi takaisin sarjan huipulle. Newey tarttui tuumasta toimeen loihtien välittömästi Mika Häkkiselle kaksi maailmanmestaruutta tuonutta autoa. Hämmästyttävää kyllä nämä jäivät Neweyn ainoiksi Ron Dennisin palveluksessa, vaikka Newey monta mestariteosta loikin.

Kauden 2006 alla edessä oli jälleen askel kohti haasteita, kun keskikastissa majaillut Red Bull sai houkuteltua miehen riveihinsä. Kyseessä voidaan sanoa olevan erään tarinan viimeinen luku, sillä energiajuomayhtiön edeltäjä Jaguar oli jo käytännössä napannut miehen riveihinsä vuonna 2001. Tuolloin Dennis sai kuitenkin pidettyä kultakimpaleensa vielä joukoissaan.

Red Bullin ja Neweyn alku oli tulosten osalta tahmainen, mutta taustalla tapahtui suuria edistysaskeleita. Viimein Newey löysi nuoresta Sebastian Vettelistä oikean miehen osoittamaan hänen luomustensa todellisen tason. Seurasi neljä perättäistä kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruutta.

Newey menetti hetkeksi mielenkiintonsa tiukasti sääntöjen rajaamaan formulamaailmaan, mutta tulevan kauden Red Bulliin mies on löytänyt vanhojen aikojen kipinänsä. Tämä ei lupaa hyvää muita talleja ajatellen. Newey on valmis nappaamaan ylleen jälleen yhden mestaruusvyön.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!