Williamsin teknisen johtajan tittelin vuoden päätteeksi jättävä Pat Symonds pelkää ensi kauden autojen olevan vielä melkoisia raakileita, kun F1-kausi 2017 poljahtaa käyntiin toden teolla.

Autot kokevat suuria muutoksia, kun esimerkiksi aerodynamiikkaa koskevat säädöt pistetään kokonaan uusiksi. Myös renkaat muuttuvat radikaalisti, sillä toiveissa on pienentää kierrosaikoja jopa viidellä sekunnilla päättyneestä kaudesta.

Vaikka tallit ovatkin tehneet jo kauan pitkää päivää valmistautuakseen muutoksiin, pelkää Symonds monien olevan vielä pahasti kesken h-hetken koittaessa.

– Kun viimeksi edessä oli näin radikaali muutos, elettiin vuotta 2009. Silloin tallit olivat kuitenkin ehtineet valmistautua niihin jo pidemmän aikaa. Lisäksi tallien tuulitunnelit olivat käytössä vuorokauden ympäri. Toyotalla oli itse asiassa käytössään peräti kaksi tuulitunnelia, Symonds muistelee motorsport.comille.

Myös 2014 oli myllerrysten aikaa, ja vaikka tuulitunnelitestaamista oli jo tuolloinkin rajattu, eivät tallit olleet Symondsin mielestä pahasti hukassa autojensa kanssa.

– Mutta nyt testikerrat tuulitunnelissa on rajattu 65 kertaan viikossa. Lisäksi pystyimme aloittamaan tuulitunneliajot vasta helmikuussa. Jouduimme käyttämään osan kerroista myös tämän vuoden auton kehittämiseen, mikä söi tietenkin resursseja 2017-kauden autolta, Symonds paljastaa.

Symonds pelkääkin tulevien autojen olevan kaukana huippuunsa viritetyistä F1-luomuksista.

– Ne tulevat olemaan erittäin epäkypsiä verrattuna aikaisempiin autoihin. Ja kun autoista ei ole tarpeeksi tietoa, tulee se luomaan omat haasteensa myös kaudenaikaiseen kehittämiseen. Tallit joutuvat pahimmassa tapauksessa arvailemaan, mihin suuntaan heidän tulisi autoaan kehittää.