© Kuva: Getty Images

Kommentti: Viritteleekö Bottas taustajoukkoineen todellista siirtopommia? ”Häkkisen ja Räikkösen jalanjäljillä”

Williamsin ja Valtteri Bottaksen pääseminen sopuun yhteisestä ensi kaudesta ei yllättänyt juuri ketään. Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että jatko brittitiimissä on parempi vaihtoehto kuin hyppääminen Renault’lle, johon nastolalaista oltiin jossain vaiheessa viemässä.

Renault’n ainoa porkkana olisi ollut suuremmat resurssit sekä useaksi vuodeksi taattu työpaikka. Miinuspuolena, ja suurena sellaisena, puolestaan olisi ollut ranskalaisemerkin suoritustaso. Vaikka talli tekisikin suuren harppauksen ensi talvena, on Williams silti todennäköisimmin vielä ensi vuonna parempi kokonaispaketti.

Yksivuotinen sopimus Williamsille on Bottakselle todellinen jackpot. Leikitäänpä pientä ajatusleikkiä.

Williams säilyttää vähintään tämän vuoden suoritustasonsa. Bottas on siis taistelemassa tasaisesti vähintään pisteistä, ja kärkitallien kompastuessa suomalainen olisi aina ensimmäisten joukossa hyödyntämässä tilaisuutensa. Myös mainio vire tallin jäsentenvälisessä jatkuisi. Kohujuniori Lance Stroll pysyisi herran kurissa ja nuhteessa. Lyhyesi sanottuna Bottas tekisi siis täydellistä työtä.

Samaan aikaan kärkitalleissa mietittäisiin kuljettajasopimuksia. Vanhat sotaratsut siirtyvät, tai siirretään syrjään nuorten orhien tieltä. Mutta mistä löytyisi korvaajaksi huipputason ratinvääntäjä? Hei, eikös siellä aivan meidän autojen takana hyvää tulosta ole takonut se eräs suomalainen?

Samaan aikaan kärkitalleissa mietittäisiin kuljettajasopimuksia. Vanhat sotaratsut siirtyvät, tai siirretään syrjään nuorten orhien tieltä. Mutta mistä löytyisi korvaajaksi huipputason ratinvääntäjä? Hei, eikös siellä aivan meidän autojen takana hyvää tulosta ole takonut se eräs suomalainen?

Käytännössä mainituista kärkitalleista iän puolesta Bottakselle voi aueta tilaa vain kahdesta tallista. Ferrarille Kimi Räikkösen paikalle Bottaksen tie on tainnut valitettavasti umpeutua, siirto olisi pitänyt tapahtua viime vuonna. Oikea tie italialaistiimiin pitäisi tapahtua Haasin kautta.

Mielenkiintoisemmaksi vaihtoehdoksi nouseekin se toinen suomalaisille niin kovin tuttu ja rakas talli.

McLarenilla voi olla ensi kauden jälkeen edessään tilanne, että Fernando Alonso saa tarpeekseen menestyksettömyydestä. Voi myös olla, että espanjalainen vapautettaisiin toteuttamaan itseään jossain muualla, vaikka tulostaso kohenisikin. Olisihan kaksinkertaisella maailmanmestarilla ikää kauden 2018 alkaessa jo 38 vuotta. Ja vaikka ensi kausi ei vieläkään voittoja tuottaisi, olisi espanjalaisen palkka varmasti massiivinen suhteutettuna pisteisiin. Halvempia, mutta silti samanlaisiin tuloksiin pystyviä kuljettajia olisi varmasti tarjolla, ja silloin Bottaksen tilanne sopimusmarkkinoilla on juuri ideaali.

Bottaksesta ja Stoffel Vandoornesta McLaren saisi nuoruutta ja ammattitaitoa puhkuvan kuljettajakaksikon, josta voisi kehkeytyä seuraavina vuosina koko sarjan paras. Märkäkorvaisuus on muutenki nyt muotia kuljettajamarkkinoilla. Red Bull on lukinnut autoihinsa Daniel Ricciardon ja Max Verstappenin vähintään seuraavaksi pariksi kaudeksi, eikä tallin tarvitse hävetä kaksikkoaan minkään tallin rinalla. Päinvastoin, useat asiantuntijat pitävät härkäkaksikkoa jopa sarjan tämän hetken parhaimpana parina.

Bottaksen ja McLarenin uumoiltua liittoa ei varmasti ainakaan haittaa Mika Häkkisestä ja Kimi Räikkösestä saadut erinomaiset kokemukset. Ja saivathan Keke Rosberg ja Heikki Kovalainenkin brittitallin väreissä tulosta aikaan. Bottas olisi värittynein faniasein katsottuna vain matkalla jatkamaan sinivalkoista F1-perinnettä.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!