© Kuva: Getty Images

Fernando Alonso yllättää: ”Oikea elämä on tämän laatikon ulkopuolella”

McLarenin Fernando Alonso sanoo, ettei ikä ole hidastava tekijä F1-kuljettajille. Hän myös pohtii, millaisia uhrauksia jokainen pitkään F1:ssä mukana oleva kuljettajaa joutuu elämässään tekemään.

2005 Alonsosta tuli 24-vuotiaana historian nuorin F1-maailmanmestari. Nyt hän on 35-vuotias konkari, jonka vyöllä on 15 kautta ja 271 GP-starttia. Alonso kiistää, että ikä hidastaisi kuljettajia F1:ssä.

– Tämä ei ole sama kuin moni muu urheilulaji, joissa fysiikan merkitys on valtavasti suurempi. Tässä lajissa moottori ja auto ratkaisevat todella paljon, eikä F1:ssä saavuteta iän puolesta mitään potentiaalin maksimipiikkiä, minkä jälkeen suorituskyky alkaa laskea, Alonso sanoo F1i.comilla.

– Pikemminkin kehityskäyrä on suoraviivainen ja tulet itse asiassa kokemuksen kautta koko ajan paremmaksi ja paremmaksi.

– Kun lopettaa, on kyse usein siitä, ettei jaksa enää, ei siitä, etteikö vauhti yhä riittäisi. Ja se mihin väsyy, on jatkuva matkustaminen sekä media. Kun on ollut 20 vuotta lehtien sivuilla ja televisiossa, sitä alkaa ajatella, että voisi lopettaa, koska oikea elämä on sen laatikon ulkopuolella, Alonso filosofoi.

– Saatat siis lopettaa siksi, et siksi, että olisit yhtään hitaampi kuin 20 vuotta sitten.

Alonso myöntää, että normaali elämä alkaa varmasti houkuttaa jokaista kuljettajaa jossain vaiheessa, vaikka menestystä yhä tulisi.

Michael Schumacher lopetti ensimmäisen kerran 37-vuotiaana, vaikka voitti koko ajan. Hän taisteli silloin kanssani maailmanmestaruudesta viimeiseen kilpailuun asti ja päätti sitten lopettaa. Kun aloitat parikymppisenä, niin 37-vuotiaana olet keskittynyt elämästäsi 17 vuotta ainoastaan urheilemiseen.

– Ei ole päivääkään, kun et aamiaisella miettisi, mitä laitat suuhun. Eikä ole päivääkään, jolloin et miettisi, mitä kaikkea et voi tehdä, ettet vain satuta itseäsi ennen seuraavaa kilpailua. Urheilu määrittää elämääsi joka ikinen päivä, Alonso sanoi.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!