© Kuva: Getty Images

Fernando Alonso ihmettelee: ”Ennen F1 oli isoille miehille – nyt poikaset pärjäävät täällä heti”

35-vuotiaalla Fernando Alonsolla on meneillään jo 16 kausi F1:ssä. Hän aloitti V10-aikakaudella, näki V-kasit ja nyt turboahdetut hybridi V-kutoset. Hänellä jos kenellä on hauista arvioida lajin kehityskulkua.

Alonson aikakaudella hänen lisäkseen mestaruuden ovat voittaneet Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton ja Jenson Button. Heistä neljä jälkimmäistä on yhä mukana ja Alonso sanoo, että juuri kokeneimmat kuljettajat ovat kokeneet formuloiden kehittyneen vain huonompaan suuntaan.

– On selvää, että meidän on tehtävä paljon muutoksia nykysääntöihin. Autot ovat olleet viime vuodet niin hitaita ja helppoja ajaa, että pelaamalla PlayStationia ja istumalla simulaattorissa, olet pystynyt valmistautumaan oikein hvvin näillä autoilla ajamiseen. Noilla leluilla leikkimällä on saanut hyvinkin tarkan fiiliksen siitä, mitä tämän päivän ajaminen on, Alonso ruoskii F1i.comin haastattelussa.

– Ennen F1 oli vain sankareille ja aikuisille miehille. 2003 ja 2004 oli syötävä paljon, että pystyi edes ajamaan niillä autoilla. Ja nyt nämä uudet nuoret poikaset ovat valmiita talvitesteihin ilman mitään kokemusta, koska autot ovat vain puoliksi F1-autoja.

Vaikka Alonso onkin kriittinen, hänen mielestään kuljettajien taso F1:ssä on nyt ihan yhtä kova kuin hänen aloittaessaan vuonna 2001. Syy siihen on se, että uusien kuljettajien on heti osoitettava nopeutensa tai heidät heitetään välittömästi susille.

– Uskon, että parhaat mahdolliset kuljettajat tulevat edelleen F-ykkösiin. Mutta nyt he eivät tarvitse käytännössä juuri lainkaan aikaa sopeutuakseen. He eivät tarvitse enää 2-3 vuotta ollakseen riittävän vahvoja saamaan autosta kaiken irti. Esimerkiksi niskaa ei tarvitse enää vanhaan malliin vahvistaa, he ovat uransa toisessa kilpailussaan jo täysin valmiita, Alonso ihmettelee.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!