© Kuva: Getty Images

Video: Sennan ja Prostin kolarit, Häkkisen mestaruudet, Räikkösen upea ohitus… Japanin GP tarjonnut F1-historian ikimuistoisimpia hetkiä

Ensimmäinen Japanin GP ajettiin vasta vuonna 1987, mutta kilpailu on tarjonnut verrattain lyhyestä historiastaan huolimatta lukuisia dramaattisia ja F1-sarjan historian ikimuistoisimpia hetkiä. Sinivalkolasien lävitse tarkasteltuna ilahduttavan monessa tapahtumassa myös suomalaiskuljettajat ovat näytelleet pääosaa.

Ayrton Sennan ja Alain Prostin tuliset mestaruustaistelut kiehuivat yli Suzukan kahdeksikon muotoisella radalla peräti kahtena vuonna peräkkäin. 1989 McLaren-tallikaverukset törmäsivät viimeisessä mutkassa Sennan yrittäessä ohitse Prostista. Osuma oli väistämätön, mutta siinä missä ranskalaisen matka päättyi saman tien, sai Senna autonsa uudelleen käyntiin ja jatkoi matkaansa voittoon vain tullakseen myöhemmin diskatuksi. Mestaruus Prostille.

Vuotta myöhemmin Ferrarille siirtynyt Prost tarvitsi voiton brasilialaisesta pitääkseen mestaruustoiveensa elossa. Tällä kertaa molempien matka päättyi jo kilpailun ensimmäiseen mutkaan Sennan lanatessa molemmat autot laulukuoroon. Senna oli saanut sovituksensa ja uransa toisen maailmanmestaruuden.

Kukapa suomalainen voisi unohtaa viime vuosituhannen kahta viimeistä kautta? Tuolloin lähes kaksi miljoonaa kansalaista nousi aamuvarhaisella katsomaa, kuinka Martinlaakson oma poika Mika Häkkinen nappasi mestaruudet upeiden voittojen siivittämänä. Viilipyttymäisen varmasti toiminut suomalainen pyyhki lattiaa ensin Michael Schumacherilla, sitten Eddie Irvinellä. Ferrari ja Schumacher saivat kuitenkin hyvityksen vuonna 2000, jolloin mestaruustaistelu kääntyi Suzukassa saksalaisen eduksi.

Kimi Räikkönen ajoi Japanin GP:n voittoon kaudella 2005, mutta millä tyylillä. Vesisateen pilaaman aika-ajon seurauksensa takajoukoista startannut suomalainen teki hurjaa nousua kohti kärkeä, mutta viimeiselle kierrokselle lähdettiin Renault’n Giancarlo Fisichellan johtaessa. Aivan italialaisen kantaan liimautunut Räikkönen vetäisi hihastaan kuitenkin yhden upeimmista suorituksistaan syöksymällä Renault’n rinnalle ja ohitse ensimmäiseen mutkaan ulkokautta. Suomalainen kruunasi upean nousunsa makeaan voittoon.

Tutustu Japanin GP:n historiaan tästä.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!