© Kuva: Getty Images

Nuoria F1-kuskeja koulinut tallipäällikkö: ”Karting aloitettava viimeistään 7-vuotiaana”

Toro Rosson tallipäällikkö Franz Tostin mielestä tulevaisuuden kuljettajien täytyy aloittaa moottoriurheilun parissa jo todella nuorena, jotta heillä olisi täydet eväät kehittyä aivan lajin terävimmälle huipulle.

Tost on tehnyt tallinsa kautta tiivistä yhteistyötä monen nuoren lupauksen kanssa. Max Verstappen on tunnetuin Tostin teinitähdistä, mutta myös muun muassa Carlos Sainz jr., Jamie Alguersuari ja Sebastian Vettel ovat tehneet F1-debyyttinsä nuorella iällä Tostin alaisuudessa. Kaikkia heitä yhdistää ajautuminen lajin pariin jo hyvin nuorena.

F1-sarjan verkkosivuille haastatellun Tostin mukaan nuoren pitäisi panostaa viimeistään seitsemän vuoden ikäisenä täysillä moottoriurheiluun, mikäli hän mielii kehittyä huipulle.

– Aloittaminen yhä nuorempana ja nuorempana on joka lajissa tapahtunut kehityssuunta. Mitä nuorempana aloitat, sitä paremmin hermostosi kehittyy auttamaan sinua. Nuorena kaiken oppii ja sisäistää helpommin. Sitä ei voi myöhemmin enää kompensoida. Moottoriurheilussa asioihin täytyy pystyä reagoimaan millisekunneissa, ja sellaisissa tilanteissa ratkaisut syntyvät kehittyneen vaiston varassa, Tost analysoi.

Tässä on myös Tostin mielestä syy, miksi amerikkalaisia F1-kuljettajia ei juurikaan GP-kisoissa näy. F1 ei ole Atlantin toisella puolella muotia, eikä kunnollisia harjoitusmahdollisuuksia nuorille kuljettajanaluille ole juuri tarjolla.

– Jos joku perhe haluaisi panostaa nuoren lapsensa F1-haaveeseen, täytyisi heidän käytännössä muuttaa Eurooppaan kisaamaan. Mikä perhe on valmis noin suureen panostukseen? Tost kysyy.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!