© Kuva: Getty Images

Kommentti: Valtteri Bottaksen sopimustilannetta ei käy kateeksi – ”Pahimmillaan valinta ruton ja koleran välillä”

Jo ennestäänkin mielenkiintoisesta Valtteri Bottaksen sopimustilanteesta on muodostumassa entistäkin kimurantimpi. Koko F1-uransa Williamsille uskollisena pysynyt suomalainen on saksalaislähteiden mukaan erittäin kiinnostunut siirtymään tämän vuoden taapertajatalliin Renault’n riveihin (uutinen). Tehdastallin kutsumana houkutus hylätä uppoavaksi laivaksi muodostunut Williams on suuri, mutta onko se sittenkään kannattava?

Jo pelkkä huhupuheiden keskipisteenä oleminen kertoo kaiken Bottaksen arvostuksesta F1-varikolla, mutta suomalaisen tilannetta ei varmasti käy kovin monen kollegan kateeksi.

Takana loistava tulevaisuus

Hypätään aikakoneeseen tarkastelemaan Bottaksen lähimenneisyyttä. Kaksi kautta sitten uusin suomalainen F1-tähti napsi palkintosijoja toisensa perään Williamsin saadessa huomattavan hyödyn muuttuneista säännöistä. Bottaksen kurssi oli rakettimaisessa nousussa, ja häntä pidettiin tulevaisuuden maailmanmestarina, joka löytäisi varmasti paikkansa huipputallista myöhemmin urallaan.

Kelataan viime vuoden heinäkuuhun, jolloin italialaislehti julkaisi Bottaksen tehneen sopimuksen Ferrarin kanssa. Kuten nyt tiedämme, keulivat saapasmaan toimittajat, sillä toinen sinivalkoinen sai jatkaa tallissa. On kuitenkin totta, että Ferrari oli hyvin lähellä palkata Bottaksen tiimiinsä. Se kertoo siitä arvostuksesta, jota Bottas vielä vuosi sitten nautti.

Takaisin nykyhetkeen, jossa Bottaksen tilanne ei enää näytäkään yhtä valoisalta, vaikka tallikaveria on tullut mätkittyä pataan MM-pisteissä huolella. Miksi näin? Niin raakaa kuin se onkin, huomioi suuri yleisö vain menestyjät. Williamsin kauden 2014 vireestä ovat jäljellä enää vain kauniit muistot. Muut kärkitallit ovat ajaneet ohi oikealta ja vasemmalta, eikä Bottaksella ole enää samanlaisia mahdollisuuksia loistaa. Kun erinomainen ajo kaudella 2014 tarkoitti sijoitusta palkintopallilla, tuottaa vastaavanlainen suoritus nykyään ehkä sijan kahdeksan.

Bottas on edelleen nuori ja sitä kautta tulevaisuudenlupaus, mutta niin hullunkuriseksi meno F1-maailmassa on mennyt, että hänen ”parasta ennen” -päiväys alkaa olla jo mennyt.

Lisäksi hektinen F1-maailma on humaltunut jo seuraavista nuorista tähdistään. Kaikki ylistävät nyt Max Verstappenia, minkä lisäksi Pascal Wehrleinilta ja Esteban Oconilta odotetaan tulevaisuudessa suuria. Bottas on edelleen nuori ja sitä kautta tulevaisuudenlupaus, mutta niin hullunkuriseksi meno F1-maailmassa on mennyt, että hänen ”parasta ennen” päiväys alkaa olla jo mennyt.

Voiko näillä korteilla edes voittaa?

Onneksi Renault’lla osataan kuitenkin katsoa muitakin kuin tuloksia. Se haluaa suomalaisen uuden F1-projektinsa johtohahmoksi kuljettajan, jonka varaan seuraavien vuosien nousun voisi rakentaa. Kovasta halusta homma ei jää kiinni, mutta Renault’n jälleenrakennusprojekti lähtee liikkeelle pelottavista alkutekijöistä. Siinä missä viime kaudella katastrofaalisesti alkanut McLarenin ja Hondan uusvanha yhteistyö alkoi kivijalan muuraamisesta, eivät ranskalaiset ole vielä päässeet edes sopuun mitä rakennetaan.

Bottaksen valinta on vaikea. Vaikka säännöt muuttuvat jälleen ensi vuonna, on Williamsin vaikea nähdä olevan jälleen suurin hyötyjä. Kun Force India on kirinyt jo rinnalle ja ehkä ohitse, McLareninkin tehdessä hyvin todennäköisesti saman viimeistään ensi vuonna, ei Bottas tule taistelemaan kärkisijoista Williamsilla.

Mutta ei varmasti Rellullakaan. Takamatka on valtava, ja talli on joutunut myöntämään yllättyneensä heikkoudestaan. Huolestuttavia merkkejä ovat myös  ongelmat palkata huippuosaajia nostamaan talli ylöspäin tulosluettelossa. Koko projekti tulee vaatimaan paljon aikaa, ja jos menestystä ylipäätään on lupa odottaa, voidaaan satoa niittää vasta vuosien päästä.

Onko Bottaksella tähän aikaa ja/tai halua? Hänen täytyy miettiä seuraava siirtonsa tarkkaan, sillä pahimmassa tapauksessa tämä on valinta ruton ja koleran välillä.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!

Comments are closed.