Formula ykkösten nokkamies Bernie Ecclestone täytti eilen 86 vuotta. Kaikki lajia seuraavat tietävät tämän pienikokoisen herran meriitit, kuten F1-sarjan suuruuden luomisen, joten tämä myöhäinen syntymäpäiväkirjoitus ei koske niitä.

Sen sijaan olkoot tämä pieni puolustuspuheenvuoro miehelle, joka tuntuu saavan aina suunsa avatessaan törkykommentteja osakseen.

”Voi v*ttu kun on tyhämä pätkä…”

Kaikkea muuta kuin tyhmä ”pätkä”. Bernien avatessa sanaisen arkkunsa ovat sanat täydellisesti harkittuja, vaikka toki aina niin ei uskoisi. Ecclestone jos kuka tietää, kuinka tärkeää medianäkyvyys on hänen luomalleen sarjalle.

Hän on valmis ottamaan pellen roolin kommenteillaan, jos se edesauttaa F1-sarjaa suuressa kuvassa. Esimerkkejä löytyy iso liuta, alkaen Hitler- ja Putin-myönteisistä kommenteista.

Kiinnittäkääpä myös huomiota, kuinka useasti Ecclestone antaa kommentteja käsiteltävän asian molemmilta puolilta. Ensiksi hän saattaa sanoa kannattavansa jotain, vain sanoakseen toiselle medialle toisessa tilanteessa juuri päinvastaista. Kun maailman uutiskenttä täyttyy hänen toimestaan kaikkia tyydyttävistä vastauksista, ja aikaa kuluu, vaikuttaa siltä, että hän on ollut koko ajan oikeassa.

Ja vaikka tämä ei toteutuisikaan, ei Bernie-setä jaksa välittää mahdollisesta maineensa tahriutumisesta. F1-sarja olisi jälleen pysynyt uutisotsikoissa, ja se on hänelle aina tärkeintä.

”… toivottavasti häipyy n***un kaa äkkiä”

Lewis Hamilton tuskin jättää F1-sarjaa vielä vuosiin, mutta Ecclestonen lähtölaskenta saattaa hyvinkin olla jo lähes suoritettu loppuun. Jo ikä asettaa Ecclestonen jatkolle haasteen, jota vastaan kukaan ei ole tässä maailmassa pystynyt taistelemaan voittoisasti. Sen lisäksi uusi omistaja on tainnut jo tehdä selväksi, ettei Ecclestonea tarvita jatkossa F1-sarjan johtotehtävissä. Ainakaan päättävänä elimenä.

Moni F1-varikolla käyskentelevä tärkeä tekijä on paljosta velkaa hänelle. Ei vähiten sir Frank Williams, jonka hengen pelastamisessa Ecclestone oli lääkäreiden ohella kenties se kaikista tärkein tekijä.

Johtajavaihdos toisi sarjan johtoon kaivattua tuoretta verta ja näkemyksiä, mutta Ecclestonen rakentamaa perintöä ei tule ylenkatsoa. 1970-luvulta asti hankitut kontaktit ja verkostot ovat edelleen tärkeässä osassa F1-imperiumissa, eikä kaikkea hänen työtään kannata vetää viemäristä alas.

Mitä Ecclestonesta tulee ensimmäisenä mieleen? Tyhmä? Ahne? Itsekäs? Mikäli kyllä, kannattaa asenteet korjata. Moni F1-varikolla käyskentelevä tärkeä tekijä on paljosta velkaa hänelle. Ei vähiten sir Frank Williams, jonka hengen pelastamisessa Ecclestone oli lääkäreiden ohella kenties se kaikista tärkein tekijä.

Jo edesmennyt F1-sarjan ylilääkäri Sid Watkins oli kenties ainoa henkilö, jota Ecclestone on koskaan uskonut varauksetta F1-sarjan suuntaviivoja laatiessaan. Brittilääkäri paljastaa maanmainiossa elämäkerrassaan lukuisia tarinoita Ecclestonesta, joita ei millään uskoisi todeksi siitä henkilöstä, jona media hänet esittelee. Kannattaa tutustua, se voi muuttaa mielipiteenne F1-sarjan suurmiehestä täydellisesti.