Kimi Räikkönen saattaa olla kylmähermoinen Jäämies, mutta F1-sarjaa seuraavia hän ei jätä kylmäksi. Räikkösen merkkipäivän kunniaksi SuomiF1-sivusto luo katsauksen sekä Räikkösen hyviin että huonoihin puoliin. Jälkimmäisessä osassa keskitymme niihin negatiivisiin.

Niin rakastettu ja pidetty kuljettaja Kimi Räikkönen kuin onkin, ei hänkään ole koskematon. Myös suomalaisesta ja hänen tekemisistään löytyy paljon asioita, joista voi esittää kysymyksen jos toisenkin.

Päällimmäisenä mieleen nousee tietenkin, miksi Räikkönen ei ole voittanut osakilpailua yli kolmeen vuoteen? Sebastian Vettel pystyi siihen kolmesti viime vuonna, mutta Räikkönen sai kasaan vain saman verran alempia podiumsijoituksia. Tänä vuonna italialaistallin vire on ollut mollivoittoisempi, mutta olisiko Räikkönen voinut tehdä jotain toisin Espanjassa, jossa hän roikkui tiiviisti kärkimies Max Verstappenin perässä usean kierroksen ajan? Laskelmoitu ja paikoin jopa ylimitoitetun rauhallinen ajotapa on tuonut Räikköselle mukavasti pisteitä, mutta ehkä parin kolahduksen vastapainoksi hänellä olisi nyt viime kausilta myös muutama parempi sijoitus, kenties jopa osakilpailuvoitto.

Joskus Räikköseltä toivoisi samanlaista hullunrohkeutta, kuin mitä Verstappen on ajoittain esittänyt. Ehkä Räikkösen ”ongelma” onkin se, että hän on tyyliltään 2000-luvun alun F1-kuljettaja, kun taas Verstappen edustaa otteillaan uudempaa koulukuntaa. F1-maailma elää muun maailman tavoin jatkuvassa kehityksessä, joten kenties tulevaisuudessa sarja on enemmänkin Verstappenin ajotyylillä ajavien temmellyskenttä.

Laskelmoitu ja paikoin jopa ylimitoitetun rauhallinen ajotapa on tuonut Räikköselle mukavasti pisteitä, mutta ehkä parin kolahduksen vastapainoksi hänellä olisi nyt viime kausilta myös muutama parempi sijoitus, kenties jopa osakilpailuvoitto.

Räikkösen yksittäinen suurin heikkous on myös hyvin tiedossa. Onneksi hän on parantanut tänä vuonna aika-ajotasoaan huomattavasti, sillä jatkuvat tappiot lauantaisin Vettelille paitsi söivät Räikkösen arvostusta, myös vaikeuttivat kerta toisensa jälkeen hänen sunnuntai-iltapäivän suorituksiaan. Nyt Räikkönen on löytänyt tasaisuuden suorituksiinsa, mutta viimeksi ajetun Suzukan GP:n aika-ajojen kaltaisia suorituksia tarvitaan jatkossakin enemmän. Räikkösen pitää pystyä repimään itsestään yliluonnollisen paljon irti kerta toisensa jälkeen, mikäli hän aikoo jäädä ihmisten mieliin huippukuljettajana.

Räikkösestä muistetaan aina myös mainita, kuinka hän tarvitsisi vain ajotyylilleen täydellisesti sopivan auton, ja tulosta alkaisi syntyä. Valitettavasti Räikkösen tasoisen huippukuljettajan pitäisi saada aikaan tulosta myös kalustolla, joka ei sovellu hänen ajotyylilleen täydellisesti. Kautta sarjan historian huippukuljettajat ovat joko laittaneet auton toimimaan haluamallaan tavalla, tai muuttaneet omaa ajotapaansa. Räikkösen parantunut vire tällä kaudella kielisi siitä, että edistystä tälläkin rintamalla on tapahtunut, mutta saako huippukuski antaa tallin pyöritellä kehitystyötä näin monta kautta?

Sitten on tietenkin yksi Räikköseen liittyvä lieveilmiö, johon suomalaistähdellä itsellään ei ole kuitenkaan mitään osuutta. Hän on Suomessa supertähti, jolle valovoimaisuudessa vetää vertoja kenties vain jääkiekkoilija Teemu Selänne. Supersuosio on tehnyt hänestä myös ”koskemattoman”, jota ei saa kritisoida ja jota vastaan rikkoneet ollaan valmiita nylkemään, keittämään tervassa ja hilaamaan kölin ali. Internet-mouhoamisen perusteella jopa kirjaimellisesti.

Räikeimmäksi esimerkiksi on noussut suomalaisten suoranaiseksi kansanvihaksi noussut Verstappen-inho. Nuorukaisen kauden aikana suorittamat peittelytoimet erityisesti Räikköstä vastaan ovat aiheuttaneet pahennusta myös F1-asiantuntijoissa, mutta joillain kannattajilla puuro on palanut pohjaan oikein kunnolla. Verstappenista on tullut Saatanasta seuraava, jonka tekemisistä ei löydetä mitään hyvää ja jota muistetaan pilkata ja uhkailla, vaikka Max-parka ei liittyisi lainkaan edes koko käsiteltävään asiaan. Joillain faneilla voisi olla paikallaan ottaa oppia esikuvansa viilipyttymäisyydestä.