Harvassa ovat olleet ne suurta polemiikkia herättäneet tilanteet, joista olen ollut suuren yleisön kanssa täysin samaa mieltä. Rasti seinään, Meksikon GP:n avauskierroksen tapahtumat on sellainen.

Moni ihmetteli suureen äänen, miksei Lewis Hamiltonia rangaistu hänen vetäessä tiukan oikea-vasen-oikea -mutkayhdistelmän iloisesti suoraksi F1-autojen lähestyessä sitä ensimmäistä kertaa. Vielä enemmän parranpärinää syntyi, kun Max Verstappenia rangaistiin samanlaisesta ajolinjavalinnasta vajat 70 kierrosta myöhemmin.

Ihmiset niin kotisohvilla kuin varikkoalueellakin haistoivat tilanteessa olevan jotain mätää. FIA selvensi myöhemmin, ettei Hamilton saanut rangaistusta, koska hänen katsottiin hidastaneen oikaisun jälkeen ja välttäneen täten hyödynsaannin.

Potaskaa.

Totta kai hän hyötyi. Jos mutkan vetää railakkaasti leveäksi, ei silloin voi palata radalle kärkipaikalla. Kuten Daniel Ricciardo kisan jälkeen osuvasti totesi, täytyisi kuljettajan kärsiä jonkinlainen rangaistus, mikäli hän ei pysty selviämään mutkasta lävitse kunnialla. Jos tämä tuomio ei toteudu sijoitustenmenetyksen muodossa, täytyy tuomariston pitää huoli tuomion täytäntöönpanosta.

FIA:n linjaus ei kuulosta miltään muulta kuin selitettelyltä. Ja syykin on selvillä. Tylsän kauden viimeisten kisojen ainoaa oikeasti jännitettävää asiaa, taistoa kuljettajien maailmanmestaruudesta, ei haluttu katkaista vielä tässä vaiheessa. Siispä Hamiltonin tempausta katsottiin läpi sormien, varsinkin kun päätökselle löytyi kätevästi näin selkeä tekosyy.

Avausmutkan kaltaiset turva-alueet tarvitsisivat kipeästi hiekkaa, edes sen verran, että se estäisi oikomismahdollisuudet. Ei parin metrin kaistale keskellä aluetta voi olla mikään turvallisuusriski, jolla hiekan katoamista kilparadoilta on viime vuosina niin pyhästi perusteltu.

Tilanteen ärsyttävyyttä lisää myös se, että Hamiltonin (ja Verstappenin) valinnat olisi voitu estää helposti yhdellä hyvin yksinkertaisella kikalla.

Avausmutkan kaltaiset turva-alueet tarvitsisivat kipeästi hiekkaa, edes sen verran, että se estäisi oikomismahdollisuudet. Ei parin metrin kaistale keskellä aluetta voi olla mikään turvallisuusriski, jolla hiekan katoamista kilparadoilta on viime vuosina niin pyhästi perusteltu.

Edes jonkinlaisia hiekka-alueita ovat vaatineet takaisin jopa kuljettajat, joten F1-päättäjien on pakko havahtua muutospaineisiin.

******

Eilinen kilpailu meinasi saada tuomion tappotylsänä, kunnes Verstappen sai Sebastian ”blue flags, honestly” Vettelin sapen kiehahtamaan. Kaksikon nokkapokkailu oli ihan hauskaa seurattavaa, kun kuljettajia ja heidän tekemisiään tarkastelee objektiivisesti. Suosittelen viileän analyyttista tarkastelupintaa myös pahimmille nettimouhaijille. Yli lyötiin, jälleen kerran. Vetäkää pari sekuntia happea ennen enter-napin painallusta.

Oli vain hyvä asia, että molemmat saivat rangaistuksen. Vettelin sääntörike oli selkeä, ja se toimii toivottavasti ennakkotapauksensa uudesta sääntötulkinnasta myös muille. Verstappenin rangaistus on myös perusteltu, mutta eniten arvoa se antaa nuoren miehen henkiselle kasvulle. Nyt hänelle asetettiin käytännössä ensimmäistä kertaa jonkinlaiset rajat hänen toimissaan. Miten Max tämän käsittelee? Hän on tuonut sarjaan paljon kaivattua värikkyyttä ja periksiantamattomuutta, mutta ero rohkeuden ja typeryyden välillä on hiuksenhieno.