© Kuva: Getty Images

Kokeneilta F1-kuskeilta kritiikkiä Verstappenille ja muille nuorukaisille: ”Pahinta, mitä kuljettaja voi tehdä”

Tänä viikonloppuna sata GP-starttia täyteen saava Romain Grosjean pitää huolestuttavana uutta ajokulttuuria, jota uudet F1-tulokkaat ovat tuomassa lajiin. Ranskalaisen mielestä äkkinäiset ajolinjamuutokset ovat vaarallisia ja täysin turhia lajille.

Max Verstappen on saanut osakseen suurimman kritiikin, sillä hän on ollut kyseisen aktiviteetin näkyvin harrastaja. Keskijoukoissa taisteleva Grosjean on kuitenkin saanut kokea oman osansa vastaavista tempauksista kärjen takana.

– Olemme nähneet paljon ajolinjanvaihdoksia jarrutuksissa. Olen valittanut aiheesta, sillä moni kuljettaja harrastaa sitä. Carlos Sainz, Max ja Jolyon Palmer ovat tehneet sitä minulle, Grosjean toteaa Autosportille.

FIA on muokannut linjaustaan jarrutusalueella tapahtuvien linjanvaihdosten myötä, mitä Grosjean pitää hyvänä asiana. Hänestä kattojärjestön piti puuttua asiaan, ennen kuin mitään peruuttamatonta tapahtuisi.

– Tällaista toimintaa näkyy paljon pienemmissä luokissa, ja uudet kuljettajat tuovat sen sitten mukanaan kuninkuusluokkaan. Noissa luokissa vauhdist ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät. Formuloissa myöhäisellä jarrutuksella voidaan hakea ohitusta, mutta jos edellä ajava kääntää yhtäkkiä jarruttaessa eteen, on auto kuin ramppi, joka lähettää takana-ajavan ilmalennolle, Grosjean analysoi.

Grosjeanilla on selvä mielipide Verstappenin toiminnasta.

– Jarrutuksen aikana ajolinjan vaihtaminen on pahinta, mitä kuljettaja voi tehdä.

Myös hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton on saanut osansa Verstappenin kyseenalaisuuksista. Hänkin näkee ajofolisofian muuttuneen uuden sukupolven myötä.

– Olen ajanut F1-sarjassa kymmenen vuotta, ja aiemmin pelin henki oli selvä kaikille. Nyt uudet tulokkaat ovat tulleet mukaan ja he eivät kunnioita enää tätä sääntöä samalla lailla. Meiltä löytyy eroja kunnioituksessa, Hamilton totesi.

Hamilton näkee sääntömuutoksen Grosjeanin tapaan tervetulleena asiana.

– Jos sääntöä ei olisi selvennetty, kaikki tekisivät niin, ja se olisi vaarallista.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!