© Kuva: Getty Images

Hurja paljastus F1-velhosta: Jätti valtatalli-Mercedeksen, koska ei luottanut nykyisiin johtajiin

F1-sarjassa hurjaa tulosta useassa tallissa takonut Ross Brawn on paljastanut vuosien jälkeen syyn, miksi hän hylkäsi kovassa nosteessa olleen Mercedeksen vuoden 2013 päätteeksi.

Brawnin ansioluettelo F1-sarjassa on vertaansa vailla. Hän nosti ensiksi Benettonin mestariksi 1990-luvulla, ennen kuin hän siirtyi Ferrarille Michael Schumacherin vanavedessä. Brawn oli yksi tärkeimpiä paloja Ferrarin rakentamassa kaiken voittaneessa taideteoksessa.

Ferrarin jälkeen Hondalle siirtynyt Brawn johti kehitystyötä, jonka japanilaismerkki meinasi kuitenkin tuhota vetäessään johdon pois F1-projektiltaan vuoden 2008 päätteeksi. Tietäessään mitä hänellä on käsissään osti Brawn Hondan tallin itselleen johdattaen joukkonsa sensaatiomaisesti sekä kuljettajien että valmistajien sarjan maailmanmestariksi. Tämän jälkeen Mercedes osti vuorostaan tallin, jonka johtoon Brawn jäi.

Mercedes teki hidasta nousua nykyiseksi hallitsijatalliksi läpi V8-aikakauden viimeisten vuosien. Talli vahvistui pikku hiljaa, ja myös johtajatasoa muutettiin Niki Laudan ja Toto Wolffin kiinnitysten myötä.

Juuri Wolffin ja Laudan liittymiset talliin aiheuttivat Brawnin mielestä suurimmat ongelmat pomoportaassa. Hän kertoo pian ilmestyvässä kirjassaan Total Competetition menettäneensä täysin luottamuksensa kaksikkoon.

– En pystynyt enää luottamaan heihin. Tilanne meni lopulta siihen, etten pysynyt yhtään kärryillä heidän ajatuksistaan. He saattoivat puhua toista ja tehdä sitten jotain täysin erilaista, Brawn toteaa.

Brawn muistaa saaneensa Wolffilta kritiikkiä median kautta, mikä vaikeutti myös työskentelyä yhdessä. Asioita myös päätettiin ilman tallipäällikön mandaatilla toiminutta Brawnia.

– Kun Paddy Lowen kiinnitys vahvistettiin, kysyin molemmilta, kenen idea se oli. Molemmat puhuivat ristiin syytellen toisiaan. En voinut luottaa tuollaiseen kaksikkoon.

Brawnia ihmetytti myös suuresti, miten Mercedes antoi Wolffin ja Laudan toimia samanaikaisesti sekä tallin johdossa että myös sen omistajina. Kaksoisrooli tallissa ei Brawnin mielestä ole paras mahdollinen ratkaisu johtajatasolla.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!