© Kuva: Getty Images

FIA:lta eriskummallinen päätös: Palautti Hondalle ”kehityspoletin”

F1-sarjan voimanlähdetoimittajien kehitystyötä sitova ”polettijärjestelmä” antaa merkeille tarkat puitteet, joiden varassa kehitystyötä voidaan suorittaa. Poletteja on käytössä vain rajallinen määrä, joten valmistajat miettivät hyvin tarkkaan, kuinka ne tulisi käyttää. Siksipä kansainvälisen autoliiton FIA:n päätös palauttaa Hondalle yksi sen käyttämä poletti onkin ennenkuulumatonta.

Palautuksella on kuitenkin järkiperuste. Säännöissä sanotaan, että voimanlähteisiin saa tehdä ”polettivapaita” päivityksiä, jos ne parantavat yksinomaan voimanlähteen luotettavuutta. Honda, joka esitteli viimeisimmän kehitysversionsa Malesiassa toissaviikonloppuna, oli budjetoinut päivitykseen kaksi polettia, mutta koska FIA:n mielestä päivitys oli nimenomaan luotettavuutta parantava, palautti se Hondalle yhden poletin. Näin ollen Hondalla on yhä käytössään kaksi polettia loppukaudeksikin.

Japanilaisvalmistaja tuskin kuitenkaan enää loppuja polettejaan käyttää. Uuden voimanlähteen käyttöönotosta seuraa lähtöruuturangaistuksia, minkä seurauksena hyöty jäisi olemattomaksi. Lisäksi poleteista luovutaan ensi vuonna, joten niiden kerryttäminen varastoonkin on turhaa.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!