Jari-Matti Latvalan Volkswagenin vaihdelaatikko hajosi Saksan rallissa, eikä syytä siihen vieläkään tiedetä. Suomalainen joutui keskeyttämään jo seitsemän ajokilometrin jälkeen.

FIA:n sääntöjen mukaan Saksan ja Korsikan ralleissa huippukuljettajat saavat käyttää vain kaksi vaihdelaatikkoa, joten varalaatikkoa ei seuraavassa kilpailussa ole. Säännöt myös kieltävät hajonneen vaihdelaatikon avaamisen, mikä on estänyt Volkswagenia tutkimasta, mistä oli kyse.

– Jarrutin mutkaan tullessa aika lujaa. Vaihto kuutoselta viitoselle sujui vielä normaalisti, mutta neloselle vaihde ei enää mennyt. Sain kuitenkin varajärjestelmällä vaihdettua pienemmälle, vaikka ohjauspyörän vaihdenappulat eivät enää toimineet lainkaan. Sitten kuulin ison pamauksen ja haistoin voimakkaan öljyn tuoksun. Tiesin heti että jokin meni pahasti vikaan, Latvala kertailee tapahtunutta WRC.comilla.

Sääntöjen mukaan vaihdelaatikon saa tutkia jostain syystä vasta seuraavan kilpailun jälkeen, joten Volkswagenilla on pieni pelko, että sama tapahtuu Korsikalla uudelleen.

– Onhan se ongelma, että vaihdelaatikko on nyt sinetöity, emmekä pääse tutkimaan sitä lainkaan. Emme todellakaan tiedä, mistä oli kyse. Vaihdelaatikko oli juuri rakennettu Saksaa varten, joten sen hajoaminen tuli meille täysin yllätyksenä ja on mysteeri edelleen, sanoo Volkswagenin tekninen johtaja Francois-Xavier Demaison.

– Emme ole koskaan ennen törmänneet tällaiseen ongelmaan ja voimme vain toivoa, että kyse oli yksittäistapauksesta.

Korsikan MM-ralli ajetaan reilun kolmen viikon päästä.