© Kuva: Getty Images

Menetti jalkansa hurjassa onnettomuudessa – entinen F1-kuski voittoon paralympialaisissa

1990-luvulla 41 GP-starttia F1-sarjassa ajanut Alex Zanardi on voittanut paraolympiakultaa Rion kisoista. Italialainen kelasi voittoon H5-luokan pyöräilyn aika-ajolähdössä. Jo Lontoon kisoista kaksi mitalia napannut Zanardi nappasi lopulta voiton huiman loppukirinsä ansiosta noin kahden sekunnin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Australian Stuart Trippiä.

Minardia, Jordania ja Williamsia F1-urallaan edustanut Zanardi ei koskaan lunastanut täyttä potentiaaliaan kuninkuusluokassa, mutta hän osoitti taitonsa dominoimalla amerikan tuolloin tärkeintä autourheilusarjaa CARTia. Zanardi palasi luokkaan epäonnistuneen Williams-rupeaman päätteeksi.

Syyskuussa 2001 Zanardi joutui Lausitzringin ovaalikilpailussa karmeaan onnettomuuteen, jossa hän menetti molemmat jalkansa. Zanardi taisteli itsensä takaisin autourheilumaailmaan. Hän pystyi jopa voittamaan kilpailuja koppiautojen MM-sarjassa autolla, joka oli räätälöity täysin käsillä ohjattavaksi.

Autourheilu-uran jälkeen Zanardi on siirtänyt intohimonsa paraurheilua kohtaan. Hän aloitti käsiavusteisilla pyörillä kilpailemisen noin kymmenen vuotta sitten. Perjantaina hän tavoittelee uransa neljättä olympiakultaa sekaviestissä.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!