© Kuva: Getty Images

Jenson Button täpinöissään Singaporeen: ”Kuin kilpailisi rinnakkaisulottuvuudessa”

McLarenin Jenson Button odottaa kilpailemista Singaporen radalla, jota hän pitää uniikkina testinä kuljettajien kyvyille.

– Marina Bayn rata haastaa kuljettat eri tavalla kuin mikään muu rata kalenterissa. Edes muut katuradat eivät ole samanlaisia, Button sanoo.

Singaporen radan profiili on todella haastava, mutta sen pitäisi sopia hyvin McLarenin MP4-31 autolle, joka on aeropaketiltaan yksi lähtöruudukon parhaista. Pitkien suorien puute ja radan muutenkin vähän moottoritehoa vaativa luonne pitäisi sopia juuri McLarenin vahvuuksille.

– Se on kiemurainen, todella nopea, reunukset ovat korkeat ja lähellä. Radan pinta on pomppuinen ja anteeksiantamaton, joten pidon menettäminen on jotain mistä et selviä ilman palasia radalla ja turva-auton mahdollisuutta, Button kuvailee rataa.

– Se tekee Singaporessa kilpailemisesta niin erityistä. Rata koettelee parhaimpiakin auton koreja sekä moottoriyksiköitä.

Vaikka Button on yksi lähtöruudukon vanhimmista kuljettajista, hän on myös yksi paras kuntoisimmista. Sen pitäisi auttaa häntä kuumissa olosuhteissa ”anteeksiantamattomalla” radalla.

– Rata on uuvuttava sekä autolle että kuljettajalle, mutta se tekeekin siitä palkitsevan ajaa. Sinun on oltava aivan fyysisen kuntosi huipulla, jotta et joutuisi ongelmiin kuumuudessa. Se on uskomaton kilpailupaikka ja tunnelma tunnelma on erityinen koko viikonlopun ajan.

Yksi asia mikä tekee Singaporesta niin uniikin verrattuna muihin kalenterin kilpailuihin on aikataulu. Vaikka kilpailu järjestetään Aasiassa, ajetaan sessiot Euroopan ajassa. Sen takia kuljettajat elävät aivan eri rytmissä kuin paikalliset ja se saattaa saada kuljettajat tuntemaan olonsa hieman epätodelliseksi.

– Tiedät tekeväsi töitä Euroopan ajassa, vaikka muu Singapore elää omassa rytmissään. Se on todella ihmeellistä. Ihan kuin kilpailisit rinnakkaisulottuvuudessa, Button hehkuttaa.

Button odottaa kilpailemista yöllä sen ollessa kokemus johon hän ei koskaan kyllästy. Samalla hän toivoo ongelma vapaampaa viikonloppua kuin Italian GP:ssä.

– Kilpaileminen valonheittimien alla on jotain mihin et kyllästy. Toivon samalla, että viikonloppuni sisältäisi vähemmän draamaa kuin Monzassa.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!