© Kuva: Getty Images

F1-pamppu vuoden 2017 säännöistä: ”En tiedä ovatko ne sitä, mitä tämä laji tarvitsee”

F1-kausi on puolivälissä ja tiimit tekevät nyt ratkaisujaan siitä, kuinka paljon kehitetään enää tämän kauden autoa ja kuinka paljon satsataan tulevaan. 2017 uudet säännöt mullistavat lajin. Tai sitten eivät.

Edellisten isojen sääntöuudistusten johdosta Brawn GP dominoi 2009 ja Mercedes 2014, mutta Williamsin tekninen johtaja Pat Symonds ei usko, että nyt tapahtuu mitään yhtä radikaalia.

– On muistettava, että kahden viime vuoden aikana tiimit ovat saaneet ajaa tuulitunnelissaan vain 65 ajokertaa viikon aikana. Kun mietitään kautta 2009, silloin kaikki saivat ajaa tuulitunnelissa juuri niin paljon kuin halusivat. Esimerkiksi Toyotalla oli kaksikin tuulitunnelia, missä testattiin 24/7. Nykysäännöissä on todella iso ero noihin aikoihin, Symonds muistuttaa.

– Vielä 2014 saimme ajaa 80 kertaa viikossa ja nyt enää 65. Siksi on tehtävä vain oikeita asioita. Mielestäni nykyisillä rajoituksilla tallit eivät pysty kehittämään aerodynaamisia asioita lähellekään samalla tavalla kuin vielä 2009.

Symonds epäilee, että uusilla autoilla ohittaminen on vaikeampaa kuin nyt, mutta yhden positiivisen asian hän keksii.

– Autojen ulkonäkö muuttuu todella positiiviseen suuntaan. Teknisestä haasteesta tulee iso ja mielenkiintoinen, minä ainakin pidän siitä.

– Mutta en tiedä, ovatko ensi kauden säännöt sitä, mitä tämä laji tarvitsee – enkä itse asiassa usko, että itse kilpailemisessa kovinkaan moni asia muuttuu, Symonds sanoo.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!