Koko F1-varikko tuntui vauhkoavan yhden nuoren hollantilaisen takia. Ensimmäisen kerran F1-auton rattiin päästetty nuorukainen oli lyönyt radalla tiskiin sellaisia aikoja, että tyhmempikin tajusi ratin varressa olevan jotain poikkeuksellista. Enää ei ollut kyse siitä saako hän paikan F1-sarjasta, vaan kuka nappaa hänet mukaan jo seuraavaksi kaudeksi.

Max Verstappen? Höpsis, isä Jos Verstappen tuli mukaan F1-kuvioihin vieläkin suuremmalla kohulla. Vuoden 1993 loppupuolella suoritetut testit Footworkin F1-autolla sujuivat ”Jos the Bossin” osalta täydellisesti. Nuoreksi ja kokemattomaksi kuljettajaksi nähden hän ajoi erinomaisesti, ja sekin on lievästi ilmaistu. Verstappenin aika oli täysin verrannollinen tallin kokeneisiin F1-kuljettajiin, joten sopimustarjouksia sateli Verstappenin postiluukusta valtoimenaan. Lopulta 21-vuotias nuorukainen valitsi Benettonin testikuljetajan pestin Michael Schumacherin ja JJ Lehdon takana. Tarkoituksena oli kerätä vuosi kokemusta testiradoilla, sillä testaaminen oli vielä tuolloin rajoittamatonta.

Verstappen joutui kuitenkin suorittamaan tulikokeensa jo kauden avausosakilpailussa, kun Lehto toipui edelleen hengenvaarallisesta testionnettomuudestaan. Kokemattomuus näkyi miehen otteissa. Benetton toimi täysin Schumacherin hyväksi, mutta myös Verstappen oli hermostunut ja virheherkkä kauden ensimmäisissä kisoissa. Niinpä Lehto pakotettiin tekemään paluu vielä toipilaana. Päätös ei palvellut kumpaakaan kuljettajaa.

Lehto ajoi tilassa, jossa hänen ei olisi pitänyt olla lähelläkään F1-autoa. Sääli on kuitenkin asia, jota tallipäällikkö Flavio Briatore ei ollut koskaan tuntenut. Lehto sai tylysti kenkää ja Verstappen nostettiin uudelleen kilpakuljettajaksi. Tulokset olivat hieman parempia, mutta ne kalpenivat Schumacherin rinnalla. Tiukassa mestaruustaistelussa Briatore hyllytti jälleen Verstappenin, vaikka tämä oli ajanut pisteille loppukauden kisoissa kolmesti. Toiseen Benettoniin tarvittiin kokeneempaa kuljettajaa, ja niin Johnny Herbert sai paikan.

Suuren tilaisuutensa mokannut Verstappen siirrettiin kasvamaan korkoa sarjan surkeimpiin talleihin kuuluneeseen Simtek-talliin, mutta tallin taru tuli päätökseen jo ennen kauden 1995 puolta väliä. Verstappen oli ajautunut reilussa parissa kaudessa huipulta pohjalle. Tulevaisuuden huippukuljettajana pidetty kuljettaja tulisi kiertämään F1-rataa vielä kuuden kauden ajan, mutta menestystä hän ei tulisi koskaan niittämään. Kauden 2003 jälkeen tuli päätökseen Jos Verstappenin niin paljon hehkutettu, mutta lopulta vähän tuottanut, F1-ura.

Poika-Max tuntee varmasti isänsä ensiaskeleet sarjassa. Kun siirto Red Bullille julkistettiin eilen, tietää tämä toisen F1-polven kuljettaja, että vain voittajille on sijaa moottoriurheilun kuninkuusluokassa. Helmut Marko on nuorukaiselle vähintäänkin yhtä armoton, kuin mitä Briatore oli Jos Verstappenille reilut kaksikymmentä vuotta aiemmin.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale