F1-sarjan uusi aika-ajosääntö on nostanut runsaasti kritiikkiä. Kahdessa ajetussa aika-ajossa radalla ei ole viimeisten minuuttien aikana nähty ainoatakaan autoa, kun kuljettajat säästävät rajallista määrää renkaitaan.

Ratkaisuksi ongelmaan on esitetty renkaiden määrän nostamista viimeiseen aika-ajo-osioon. F1-sarjan rengastoimittaja Pirelli on kuitenkin ilmoittanut, että ainakaan puolentoista viikon päästä ajettavan Kiinan GP:n aika-ajoihin mahdollisia lisärenkaita ei enää ehdittäisi valmistaa.

Pirellin moottoriurheilujohtaja Paul Hembery toteaa myös, että rengassäännöissä olisi muutenkin rukattavaa.

– Tiimit kyselevät lisärenkaita ja me poistumme kisoista mukanamme kasa koskemattomia renkaita. Joten jossain kohtaa homma ei toimi. Jos kisojen jälkeen kaikkia renkaita olisi käytetty, ja ihmiset joutuisivat käyttämään renkaita uudelleen, niin silloin voisimme joutua toimimaan eri tavalla. Mutta nyt meillä on käsissämme tilanne, jossa moni rengassarja jää käyttämättä, joten käytämme resurssejamme huonosti, Hembery kommentoi motorsport.comille.

Hemberyn harmittelee renkaiden tuhlaamista ja vaatiikin, että viikonloppujen renkaankäyttöä tulisi miettiä järkevämmin ja erikseen jokaisen osion kohdalla.

– Meillä on merittävä määrä renkaita, joita ei lainkaan käytetä. Jokaisella autolla on ylimääräinen viikon pehmein rengasseos, jotta he pääsisivät kolmanteen osiioon. Bahrainissa kuitenkin vain kahdeksan kuljettajaa käytti niitä, joten viemme loput 14 settiä takaisin pois mukanamme ja ne tuhotaan, Hembery kertoo.

– Se on selvää energian ja rahan haaskausta. Joten katsotaan järkevästi, mitä kisaviikonlopun aikana tapahtuu, ja pienillä muutoksilla siihen, miten kohdennamme ja otamme pois renkaita, voisimme hyödyntää niitä paremmin. Jos meidän pitää tehdä jotain ylimääräistä, teemme sen, mutta se maksaa, Hembery jatkaa.

Hän myös muistuttaa, että takaisin haikailtu vanha aika-ajosysteemi ei sekään ole optimaalinen renkaidenkäytön kannalta.

– Ihmiset unohtavat ja ajatelevat, että edellinen systeemi oli täydellinen. Edellisessä mallissa kuitenkin nopeimmat tiimit tekivät ensimmäisissä osioissa vain yhden aikakierroksen, kun se oli mahdollista, ja se taas merkitsi sitä, että heillä oli suurempi määrä renkaita käytettävänä kisaan. Se aspekti on aina ollut mukana, mutta se on unohdettu, Hembery toteaa.