Red Bull ja Aston Martin ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Tavoitteena on tehdä maailman paras hyperauto, joka voi olla radalla jopa Formula ykköstä nopeampi.

– Se on hyvin särmikäs, tulinen auto. Se ei ole auto, jolla ajaisi Hyde Parkin läpi päivittäin. Siinä on kaksi istuinta ja hieman tavaratilaa, mutta sinne ei tule mahtumaan golfbageja. Se voi olla F1-autoa nopeampi Silverstonella, Aston Martinin toimitusjohtaja Andy Palmer kuvailee Autocarille.

Tarkemmat tekniset yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa, mutta auto tulee olemaan keskimoottorinen ja sisältämään Formula ykkösistä tuttua tekniikkaa.

– Käytämme tarkoitukseen tehtyä Aston Martinin moottoria. Saadaksemme tarvitsemamme suorituskyvyn sen tulee olla hyvin erityinen moottori – se ei voi olla jostain muusta mallista kierrätetty. Emme kommentoi kokoonpanoa sen enempää, kuin että se on keskimoottorinen ja epätavanomaisen tehokas. Ja kun puhumme teknologian omaksumisesta F1-autoista, voitte odottaa meidän käyttävän KERS:n kaltaista sähköistä järjestelmää, Palmer kommentoi.

Palmerin mukaan uuden, toistaiseksi nimeä AM-RB001 kantavan auton pitää Aston Martinin lippulaivana olla jotain erityistä. Tuon erityisen saavuttamisessa hän katsoo Red Bullin menestysvuosien taustavaikuttajan, suunnittelijaguru Adrian Neweyn olevan avainasemassa.

– Kun on ottanut tavoitteekseen tehdä maailman parhaan hyperauton, sitä kysyy että kuka tekee aerodynamiikan. Adrian oli luontainen kumppani hommaan. Hän oli hyvin innostunut, hän kun on aina haaveillut katuauton tekemisestä ja me taas olimme hyvin innoissamme, kun hän on menestynein F1-suunnittelija. Suhde Red Bullin kanssa tuli myöhemmin, ja monilla eri tavoilla se konkretisoi suhteemme Adrianin kanssa, Palmer toteaa.

Jos asia ei vielä käynyt jo selväksi, ei AM-RB001 ole ihan joka pojan ulottuvilla. Autoja rakennetaan rajattu erä, ja Aston Martinin vanhoille asiakkaille taataan etuosto-oikeus malliin. Valmista pitäisi suunnitelmien mukaan olla loppuvuodesta 2018.

– Olemme suunnitelleet valmistavamme 99 autoa. Markkina on hyvin laaja – jos katsotaan vaikka Vulcania (Aston Martinin superauto) – jotkut kisaavat sillä radalla, toiset pistävät sen kokoelmiinsa. Odotamme tältä samaa. Vulcanin ostajilla on etuoikeus asettaa tilauksensa tälle autolle, ja loput myydään nopeimmille. Emme puhu hinnasta vielä, mutta se on niillä main, missä voit odottaa tällaisen auton olevan, pienellä brändilisällä varustettuna, Palmer toteaa.