Pedro de la Rosa ei ehkä tehnyt tilastojen valossa komeaa F1-uraa, mutta McLarenin tallissa häntä arvostetaan todella paljon.

Arrowsilla, Jaguarilla, McLarenilla, Sauberilla ja HRT:lla 105 osakilpailua ajanut ja 35 MM-pistettä kerännyt espanjalainen ajoi sarjassa pitkällä aikavälillä kausien 1999 ja 2012 aikana. Valtaosan tuosta ajasta hän toimi kuitenkin testikuljettajana.

McLarenille hän päätyi sattumien kautta. Brittitallin internetsivulla de la Rosa paljastaa tarinan pitkän yhteistyön alkuvaiheista.

– Kaikki sai alkunsa vuoden 2002 loppupuolella, kun Jaguarin silloinen tallipäällikkö Niki Lauda potkaisi minut pihalle. Koska kaikki ajopaikat olivat jo menneet, ajattelin testaamisen olevan hyvä vaihtoehto, jos en pääse kilpailemaan. En halunnut päästä mihinkään keskikastin tiimiin, vaan päästä ajamaan sydämeni kyllyydestä huippuluokan kalustolla, de la Rosa paljastaa.

Vielä tuohon aikaan testaaminen oli rajoittamatonta, ja kärkitallit ajoivatkin massiivisia määriä kierroksia ympäri maailman kilparatoja. McLarenilta löytyi testikuljettaja jo Alex Wurzin muodossa, mutta se ei de la Rosaa haitannut.

– Tavoittelin heti pääsyä kahteen huipputiimiin, Ferrarille tai McLarenille. Ferrarilta löytyi jo kaksi kuljettajaa (Luca Badoer ja Felipe Massa), joten McLarenilta laskin löytyvän tilaa minulle. Tartuin itse puhelimeen ja tarjosin palveluitani tallin johtajalle Martin Whitmarshille. Hän kysyi miksi meidän pitäisi palkata sinut. Todetessani Ferrarilta löytyvän jo kaksi kuljettajaa taisin nykäistä oikeasta narusta, ja he kutsuivat minut työhaastatteluun.

De la Rosa valmistautui haastatteluun tosissaan. Hän oli valmis puhumaan lukuisista teknisiin ja ajoonsa liittyvistä kysymyksistä. Haastattelun aloitus oli kuitenkin kylmä suihku niskaan.

– Martin kysyi minulta välittömästi: ”Mikä on filosofiasi modernin F1:n suhteen?” Hitto, en ollut valmistautunut tuollaiseen yhtään. Koin haastattelun sujuneen surkeasti, suorastaan katastrofaalisesti. Se oli kamala kokemus. Palasin kotiin mieli murtuneena ja vastasin vaimoni kyselyihin, etteivät he tule koskaan palkkaamaan minua.

Kuukauden hiljaiselon ja sitkeiden puhelinsoittojen jälkeen McLaren kutsui kuitenkin de la Rosan testaamaan autoaan. Päätös palkkaamisesta päätettiin suorittaa ajotestin perusteella. De la Rosa oli tilaisuudestaan luonnollisesti iloinen, mutta myös huolestunut.

– Kylkeni oli erittäin kipeä runsaan karting-autolla ajelun seurauksena, ja pelkäsin sen vaikuttavan suoritukseeni. Mutta niin ei sitten tapahtunutkaan ja kun testi sujui täydellisesti, päättivät he palkata minut, de la Rosa muistelee.

Lopulta McLarenista tuli de la Rosalle kuin toinen koti, sillä espanjalainen vietti tallissa kaikkiaan yhdeksän kautta. Palkkion sitoutumisestaan hän sai kaudella 2006, kun hän pääsi ajamaan puolet kauden kisoista Juan-Pablo Montoyan saatua kenkää. Unkarissa de la Rosa ajoi upeasti toiseksi napaten uransa ainoan palkintokorokesijan.