Formula ykkösissä kausilla 2001-2006 seitsemän voittoa Williamsilla ja McLarenilla ajanut Juan-Pablo Montoya haluaa jäädä historiaan merkittävänä moottoriurheilijana.

Moottoriurheilumaailmassa arvossa pidetään kolmea kilpailua ylitse muiden: Monacon GP, Le Mansin 24 tunnin ajo sekä Indy500. Ainoastaan legendaarinen Graham Hill on pystynyt voittamaan nuo kaikki kolme kilpailua, mutta Montoya haluaa pystyä samaan.

Kolumbialainen on onnistunut valloittamaan jo urallaan Monacon kadut (2003) sekä Indy500:n kahdesti (1999 ja 2015). Listasta puuttuu enää Le Mansin 24 tunnin kilpailun voitto, ja mies kääntääkin katseensa sen suuntaan.

– Rakastan kilvanajoa. Haluanko siis jossain vaiheessa yrittää voittaa Le Mansin? Kyllä, Montoya toteaa F1-toimittaja James Allen blogipostauksessa.

Montoya on voittanut urallaan jo ”Amerikan Le Mansin”, Daytonan 24 tunnin osakilpailun. Hänellä on siis kosketuspintaa kestävyyskilpailuista. Aikataulua Le Mans -kilpailemiselleen hän ei kuitenkaan halua asettaa.

– En ole kaveri, joka sanoo pystyvänsä siihen kahden vuoden sisällä. En pysty miettimään tulevaisuuttani edes yhtä IndyCar-viikonloppua pidemmälle, hektinen Montoya kertoo.

F1-maailmassa Montoya muistetaan nopeana, mutta tulisieluisena kulejttajana. Hermojen palaessa Montoyan suu kävi välillä rajustikin, ja myös otteet radalla saattoivat välillä olla kyseenalaisia. Mutta varsinkin Williams-aikanaan häntä pidettiin yhtenä nopeimmista kuljettajista.

– Olen ollut tarpeeksi onnekas saadessani olla mukana moottoriurheilumaailmassa useita vuosia. Olen antanut yleisölle paljon viihdykettä ja myös ärsyttänyt paljon ihmisiä. Minut ymmärretään ehkä välillä väärin, koska elän tunteella ja moottoriurheilu on rakkauteni, Montoya sanoo.

korjattu: Toimittajan nimi on James Allen, ei James Allison.