Sunnuntain kunniaksi SuomiF1-sivusto julkaisee kaksi osaa kausiennakostaan. Ensimmäisenä vuorossa on Force India, joka kärsi rahapulasta talvitestien ajan.

Minun käy vähän sääliksi Nico Hülkenbergia. Mies on yksi koko sarjan taitavimmista kuljettajista, mutta hänen yllään tuntuu leijuvan jonkinsorttinen kirous. Nousu pois akuutista rahapulasta kärsivistä keskiluokan talleista ei tunnu millään onnistuvan. Tämä kausi tuleekin olemaan ”Hülkin” kannalta erittäin tärkeä. Lähivuosina huipputalleissa saattaa avautua ajopestejä, joten Nicon täytyy osoittaa olevansa huipputallin arvoinen sijoitus.

Haasteita Hülkenbergilla kuitenkin riittää. Tallin toinen kuljettaja Sergio Perez on kova vastustaja, eikä hän tule antamaan tuumaakaan periksi tallin ykkösnyrkin maineesta taisteltaessa. Viime vuosina meksikolainen on saanut hiottua rosoisia otteitaan hieman salonkikelpoisammiksi, mutta välillä hänenkin otteistaan paistaa läpi latinoveri. Perez saattaa olla parhaimmillaan Hülkenbergia hieman nopeampi, mutta tasaisuus ja sen ylläpitäminen ovat saksalaisen vahvuuksia.

Tallin kausi ei siis tule kaatumaan kuljettajiin. Mutta valitettavasti koko tallin kaatuminen on hyvin lähellä. Caterhamin ja Marussian konkurssit (okei, Manor palasi) kolahti pahasti nimenomaan Force Indian nilkoille. Tavarantoimittajat kiristivät sopimusehtojaan, ja FI joutui ahtaalle. Tallin omistaja Vijay Mallya on upporikas, mutta omia rahojaan hän ei halua projektiinsa enää upottaa. Toivottavasti talli saa kasaan kelvollisen budjetin, jotta kausi saadaan vietyä läpi kelvollisesti.

Uuden auton testaaminen talvitesteissä rajoittui muutamaan päivään, ja se ei voi olla näkymättä tallin otteissa. Yleensä Force India on aloittanut vahvasti, mutta hiipunut loppukautta kohden. Nyt talli toivoo suunnan olevan päinvastainen. Ja niin toivon minäkin, sillä talli, kuljettajat ja erityisesti Nico Hülkenberg ansaitsevat parempaa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale

***

Force Indialta talven testit jäivät tyngäksi, mikä on valitettava asia. Vaikkakaan varsinaisesta pienestä tallista ei ole kyse, se on kaikesta huolimatta varsin rajallisten resurssien operaatio. Siltikin se vuodesta toiseen tasaisesti pelottelee paljon suurempia talleja ollen jälleen viime vuonna erittäin konkreettinen uhka McLarenille.

Force Indian johto on todennut, että sillä on ollut vaikeuksia rahoittaa tänä talvena autonsa kehitystä ja on kilpailijoita jäljessä – mitä he sillä tarkoittavatkin – alkukaudesta. Tällainen avoimuus on harvinaista formula ykkösissä. Kun omistaja Vijay Mallya on vieläpä aiemmin erittäin suorasanaisesti kritisoinut tallien epätasa-arvoa, mielessäni on jopa käynyt teorioita siitä, että talli tarkoituksellisesti esittäytyy yleisölle mahdollisimman sairaana ikään kuin poliittisena liikkeenä. No, ehkä tässä pieni ylitulkinnan mahdollisuus on.

Kuljettajakokoonpano Force Indialla on potentiaalisesti erittäin vahva. Nico Hülkenberg on nopea – ainakin aika-ajoissa – ja erittäin luotettava pisteiden kerääjä. Saksalaisella alkaa tosin olla niskassaan jo melkoiset paineet onnistua jossain näkyvässä. Kukaan ei kiistä hänen lahjakkuttaan, mutta syystä tai toisesta hän ei ole onnistunut saamaan pestiä huipputallista, eikä hän nyt enää 27-vuotiaana varsinaisesti tulokas ole.

Jotkut ovat syyttäneet tästä hänen F1-kuljettajalle suurta kokoaan ja painoaan, jotka ovat rasite nykysäännöissä. Ehkä niin, mutta se tosiasia, että mies yhä hakee ensimmäistä podiumiaan eikä ole dominoinut tallikavereitaan lopulta kenties aivan odotusti tuskin on auttanut.

Viime kaudella Force Indialle tullut Sergio Perez jäi toki pisteissä selvästi Hülkenbergistä jälkeen, mutta paljolti pisteettömien kisojensa vuoksi. Jos meksikolainen maaliin ajoi, hän oli monesti tallikaverinsa edellä. Ilmeisin vahvuus hänellä oli ajoittain suorastaan häkellyttävä kyky pitää renkaansa elossa, ja sitä kautta kisavauhti. Jos Perez pystyy vähentämään virheherkkyyttään hän on todellinen uhka Hülkenbergille tänä vuonna. Tietenkin hiukan vahvemmat suoritukset aika-ajoissakin auttaisivat, mutta vanhan viisauden mukaan nopeutta ei voi oppia, tasaisuutta voi.

Olli Kuitunen