Mark Hughes on avannut arvostetun Motor Sport -lehden tuoreessa artikkelissaan ajoteknisiä syitä sille, miksi Fernando Alonson ja Kimi Räikkösen välillä nähtiin niin suuri suoritustasollinen ero päättyneellä kaudella.

Räikkönen ei ole koskaan tehnyt salaisuutta siitä, että hän ei ole aliohjaavien autojen ystävä, mikä oli valitettavasti päättyneen kauden Ferrarin ominaisuus. Alonso tuskin itsekään tällaista autoa erityisesti kaipaa, mutta pystyy mutkissa välttämään tehokkaasti huonosti pitävän nokan aiheuttamat ongelmat. Yleistävänä esimerkkinä Hughes käyttää Rivage-mutkaa Spassa.

Alonso tulee mutkaan korkealla vauhdilla jarruttaen kovaa ja aloittaen kääntämisen ollessaan yhä jarrulla. Hän nostaa jalan jarrulta kuitenkin nopeasti. Eturenkaiden nopea kuormitus aiheuttaa autossa vasteen, joka kääntää nokan mutkaan ilman suurta ajallista tappiota.

Normaalisti tästä seuraisi kuitenkin se, että eturenkaiden pito loppuisi kesken ja auto alkaisi aliohjata. Alonso kiertää ongelman vähentämällä hetkellisesti ratin kääntökulmaa välttäen näin renkaiden ylikuormittumisen. Hän palaa samalla kaasulle saadakseen auton kääntymään lisää ja hetkeä myöhemmin palauttaa ratin täyteen kääntökulmaansa.

Hän siis tekee enemmän kuin yhden mutkan jokaisessa mutkassa pitäen autoa epävakaana, Hughes selittää.

Räikkönen puolestaan tulee mutkaan vain hieman vähäisemmällä vauhdilla pitäen eturenkaat rasitettuna jarruttaessa, mutta hän kääntää mutkaan Alonsoa rauhallisemmin nostaen jalkaansa jarrulta tasaisesti. Auto aliohjaa koko ajan ja Räikkönen menettää aikaa odotellessaan nokan pidon palautumista vauhdin laskiessa.

Joissain mutkissa Räikkösen tyylillä auton vauhti tippui niin alas, että F14 T:n heikko kiihdytyspito rajoitti häntä entisestään, kun taas Alonso vältti pahimmat ongelmat pitäen vauhdin korkeammalla läpi mutkan.

– Se, mitä näimme 2014 oli varjo Kimi Räikkösestä, mikä oli paljolti kiinni auton ja renkaiden ominaisuuksista. Mutta palava kysymys on, kuinka paljon? Ja kuinka paljon, jos yhtään, oli todellista taitojen himmenemistä?, Hughes pohti artikkelinsa päätteeksi.

– Jos Ferrari pystyy tuottamaan kauden 2015 autoonsa hyvän nokan Räikkönen tulee ottamaan ison askeleen suorituskyvyssä.