Erityisesti työstään Jordanilla tunnettu F1-suunnittelija Gary Anderson on vastaillut Jules Bianchin hengenvaarallisen Japanin GP:n onnettomuuden vanavedessä Autosportin lukijoiden kysymyksiin lajin turvallisuudesta.

Keskeisenä aiheena turvallisuuskeskusteluissa on ollut ohjaamojen kattaminen ja insinööri sanoo, että hän ei ole jyrkästi ideaa vastaan. Miehen ratkaisu olisi formula ykkösissä aiemminkin nähty ohjaamoa suojaava pleksi.

– Kyllä, uskon, että pään suojausta on parannettava. Jos itse yrittäisin ratkaista tätä, pohtisin suojaa, jonka etuosan ja sivujen korkeus olisi kuljettajan pään tuen korkeudella, Anderson sanoi.

– Tämä säilyttäisi formula ykköset yhä avo-ohjaamosarjana, joskin paljon pienemmällä aukolla, ja tekisi kuljettajille yhä mahdolliseksi poistua autosta irrottamatta mitään osia.

Anderson pitää mahdollisena, että Bianchin kärsimä aivovamma olisi voinut olla jos ei vältettävissä, ainakin lievennettävissä jonkinlaisella ohjaamon kuvulla tai suojalla.

– En ole nähnyt onnettomuutta niin yksityiskohtaisesti, että voisin vastata laajasti, mutta mikä tahansa hänen päätään tai autoaan suojaava vähäinenkin tekijä olisi auttanut vähentämään hänen aivoihinsa kohdistunutta G-voimaa, Anderson totesi.

– Missä tahansa onnettomuudessa senttimetrit voivat olla ratkaisevia elämän ja kuoleman välillä. Olisi vaikeaa ellei mahdotonta simuloida paremman suojan vaikutus, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi sen arvoista.