Rallin MM-sarjan kymmenennessä osakilpailussa tullaan hyvin todennäköisesti ratkaisemaan valmistajien maailmanmestaruus. Volkswagenilla oli siihen tilaisuus jo tiimin elintärkeässä kotikisassa Saksassa, mutta Sebastien Ogierin ja Jari-Matti Latvalan ajovirheet tekivät nämä aikeet tyhjiksi.

Volkswagen on ennen viikonloppuna ajettavaa Australian rallia 167 pistettä Citroënin edellä. Yhteensä kuusi MM-pistettä Ogierille ja Latvalalle riittävät venyttämään eron kiinnisaamattomaksi, vaikka Citroënin Kris Meeke ja Mads Östberg ajaisivat koko loppukauden pelkkiä kaksoisvoittoja.

Urakka ei liene ylivoimainen, sillä viime vuonna Volkswageneilla voitettiin Australian MM-rallin 22 erikoiskokeesta 21. Tilanne on sikälikin saksalaistiimin kannalta hyvä, että vaikka MM-sarjan kärkikaksikko ei tarvittavia pisteitä saisikaan, ei Citroën yllä kaksoisvoittoihin, lähinnä Östbergin hitauden ja epävarmuuden takia. Saksan MM-rallissa varmistui sentään se, että vain Volkswagen-kuljettajilla (Ogier, Latvala, Andreas Mikkelsen) on enää mahdollisuus kuljettajien titteliin.

– Valmistajien MM-tittelin varmistaminen on tavoitteemme Australiassa, totesi Ogier.

Hyvä ajo ei enää riitä Latvalalle

Jari-Matti Latvala on 44 pistettä jäljessä Ogieria kuljettajien MM-pisteissä. Saksasta tuloillaan ollut voitto olisi ilman spekulatiivisia Power Stage –pisteitä kaventanut eron vain 19 pisteeseen. Tällöin MM-taistelu kuohuisi yhä kiivaasti, mutta nyt alkaa jo näyttää siltä, että Ogier saa maalauttaa kypärässään komeilevan kultaisen ykkösen sijaan ensi kaudella päänsuojukseensa kakkosen toisen maailmanmestaruutensa merkiksi.

Piste-eron kurominen 11 pisteellä osakilpailua kohden tarkoittaisi Power Stage –pisteitä huomioimatta sitä, että Ogierin tulisi sijoittua Latvalan voittaessa keskimäärin neljänneksi. Tätä tuskin tapahtuu ilman Ogierin virheitä tai teknisiä murheita.

– Olemme yhä taistelussa mukana. Voittamisesta tulee vaikeaa, mutta koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Meidän on jatkettava taistelua. Vaihdamme asfaltilta soralle, mikä on aina hieman vaikeampaa kuin päinvastoin. Ajoimme lyhyet testit Suomessa, että saimme taas tuntumaa, ennakoi Latvala.

Kuljettajien mestaruutta Ogier ei pysty varmistamaan vielä Australiassa vaikka saisi täydet 28 pistettä ja Latvala jäisi nollille.

Hännisellä jännitettävää

Vaikka Hyundain Juho Hänninen ei olekaan ajovuorossa Australiassa, eletään tulevana viikonloppuna jännittäviä aikoja myös hänen tulevaisuutensa suhteen. Hyundain trion muodostavat Thierry Neuville, isäntämaan Chris Atkinson ja uusiseelantilainen Hayden Paddon.

Näistä kahdesta viimemainitusta keikkamiehestä Atkinson on viivalla puhtaasti markkinointimielessä, eikä Hännisen tarvinne olla hänen vauhtinsa suhteen huolissaan, mutta Paddon onkin toinen juttu.

Paddon voi hyvällä tuloksella sekoittaa tiimin kakkoskuljettajien nokkimisjärjestystä reilustikin. Hän on ajanut tällä kaudella kolme MM-rallia, ja on osoittanut olevansa kehityskelpoinen kuljettaja. Englanninkielisenä häntä voi pitää samankaltaisena markkinointivalttina kuin M-Sportilla Fordia ajavaa Elfyn Evansia.

Huonoimmassa tapauksessa voi käydä jopa niin, että Hännisen koko kausi on jo paketissa. Paddon ajaa Australian jälkeen tulevassa Espanjan osakilpailuissa Neuvillen ja Dani Sordon kanssa. Onnistuminen siellä saatetaan palkita myös Walesin rallin ajopaikalla. Ranskassa tiimin kolmikko on Neuville-Sordo-Bryan Bouffier. Asfalttispesialistin maineestaan huolimatta Sordoa ei kokemuksensa takia voi laskea missään tapauksessa pois tiimin Wales-vahvuudesta, onhan hän ajanut siellä urallaan kahdesti jopa podiumille.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen