McLaren-talli tulee juhlimaan yhtiön 50-vuotispäivää ensi viikolla Italian GP:ssä Monzassa. Tallipäällikkö Martin Whitmarsh sanoo McLarenilla vaikeasta kaudestaan huolimatta olevan aihetta ylpeyteen kalenterin nopeimmalla radalla.

– Tämän vuoden Italian GP on todella erityinen viikonloppu koko McLaren-tallille, sillä tulemme juhlimaan kisassa 50-vuotispäiväämme, mikä on virstanpylväs mille tahansa urheiluorganisaatiolle, F1-tallista puhumattakaan, tallipomo kehui.

– Sitten Bruce McLaren Motor Racing Ltd:n muodostuksen syyskuussa 1963 ja debyyttikisamme Monacossa 1966, mikään F1-talli ei ole voittanut niin monta kisaa (182) kuin McLaren – uskomaton ennätys.

McLaren on ottanut Italian GP:ssä historiansa aikana 10 voittoa, 11 paalupaikkaa sekä 11 nopeinta kierrosta. Monzan rata puolestaan on esiintynyt F1-kalenterissa vuodesta 1950 alkaen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka vuosi.

1922 valmistuneen radan valinta juhlallisuuksien näyttämöksi on kaikkea muuta kuin sattumaa, tallipäällikkö sanoo.

– On sopivaa, että huomioimme historiamme kulun radalla, joka on kunnianarvoisa ja ikivihreä; mitä tulee historiaan, mikään ei vedä vertoja Monzalle entisaikojen moottoriurheilun hengen säilyttämisessä.

– Meillä on joitain erikoistapahtumia ja yllätyksiä suunnitteilla syntymäpäivämme kunniaksi, mutta Monza itsessään tekee viikonlopusta ainutlaatuisen, Whitmarsh summasi.