Ferrarin ja Kimi Räikkösen yhteisen taipaleen jatkuminen myös ensi kaudella oli erittäin iloinen, joskin hyvin tiedostettu tiistain ykköspuheenaihe formulamaailmassa. Pienistä soraäänistä huolimatta suomalaisen otteet alkukauden aikana antavat jatkosopimukselle täyden oikeutuksen.

Samaan aikaan erässä brittimediassa uutinen saatettiin ottaa vastaan samalla tyylillä kuin Mersu-pomo Toto Wolff reagoi tappioihin: nyrkki moukaroi näyttöpäätteitä uuteen uskoon.

Vain päivää ennen Ferrarin sopimusjulkistusta Autosport julkaisi laajan artikkelin, jossa se argumentoi Räikkösen lopettamisen puolesta. Kun tiedämme näin jälkikäteen tapahtumien kulun on Autosportin mutuilulle helppo nauraa, mutta huti menneen torpedon laukaisseen aluksen suuntaan on syytä latoa voimakasta kritiikkiä.

Autosport on moottoriurheilujournalismin pyhä instituutti, jolla on sananvaltaa ja painoarvoa enemmän kuin yhdelläkään toisella medialla. Se voi muokata yleistä ja jopa päättäjien mielipidettä nostamalla tiettyjä kuljettajia joko parrasvaloihin tai polkemalla heidät maanrakoon.

Räikkönen on ollut jo vuosia julkaisun sylkykuppina.

Kanta näkyy erityisen selvästi perinteisissä GP-arvosanoissa. Räikkönen saa lähes järjestään heikompia numeroita muihin kärkipään kuljettajiin verrattuna, vaikka mies päihittäisi heidät sekä aika-ajoissa että itse kisassa.

Mikään ei tunnu kelpaavan. Jos suomalainen ajaa hyvin kisassa, motkotetaan aika-ajoista. Järkevä palkintopallille johtava ajo tuottaa arvosanaksi heikon tai tyydyttävän, samalla kun ensimmäisellä kierroksella keskeyttämään joutunut tallikaveri saa kisaviikonlopustaan arvosanan ”kiitettävä 9”. Ja tämä absurdi tarina on tosi.

Onneksi ongelma ei ole vain katkeran suomalaisen toimittajan silmissä, vaan Räikkösen kohtelua on ihmetelty myös Ferrari-kuljettajan runsaan fanilauman puolelta ympäri maailman.

Facebook-jaon saateteksti ”kuka osasi arvata tämän?” suorastaan kerjäsi kommentoijia vastaamaan ”kaikki muut paitsi te”.

Niinpä Autosport sai kokea somekansan piikittelyn julkaistessaan uutisen jatkosopimuksesta. Facebook-jaon saateteksti ”kuka osasi arvata tämän?” suorastaan kerjäsi kommentoijia vastaamaan ”kaikki muut paitsi te”. Ja ai että nautin kommentteja lukiessa.

Ehkä Autosport tavallaan kuitenkin onnistui tehtävässään vaikuttaa. Ehkä se muokkasi Ferrarin mielipidettä. Ei Räikkösen sopimuksen itsessään, vaan sen julkaisuajankohdan suhteen. Nyt italialaistalli pääsi näpäyttämään lehteä saattaen ajojahdille nolon lopun.