Espanjan GP:n odotettiin jopa muuttavan tallien voimasuhteita, mutta mitä vielä. Mercedes ja Ferrari olivat edelleen ison harpan edellä Red Bullia, joka puolestaan paljon edellä kaikkia muita.

Sitten tulivat Force Indiat, joten mikään ei ole muuttunut tiimien isoista päivityksistä huolimatta.

[nosto tasoitus=”oikea”]Verstappen jarrutti mutkaan todella myöhään ja tunki suomalaisten rinnalle; tilaa mutkassa toki oli, mutta sovitaan, että syy oli ahneen Verstappenin – vaikka tämä nyrkkiään tilanteessa Räikköselle puikin.[/nosto]

Suomalaisittain kilpailu oli karmea. Miten tuntuukin siltä, että aina kun Ferrarilla sattuu ja tapahtuu jotakin, se on Kimi Räikkönen? Hän kilkkasi itsensä Red Bullin Max Verstappenin kanssa jo avausmutkassa ulos kilpailusta. On hankala sanoa, kuka oli syyllinen. Valtteri Bottas oli myös mukana tilanteessa, hänen autonsa osui ensin Räikköseen, joka sitten kalahti Verstappenin autoon. Verstappen jarrutti mutkaan todella myöhään ja tunki suomalaisten rinnalle; tilaa mutkassa toki oli, mutta sovitaan, että syy oli ahneen Verstappenin – vaikka tämä nyrkkiään tilanteessa Räikköselle puikin.

Kun Bottaksen Mercedekseen laitettiin lauantaina vanha moottori, se herätti heti pienen pelon. Mercedes laski, että se kestäisi vielä viidennen kilpailun, mutta ei kestänyt.
Suomalaisten keskeyttämisten karmein lopputulema on se, että molemmat alkavat olla jo todella kaukana tallikavereistaan. Kun Lewis Hamilton voitti, hän on Bottasta jo 35 pistettä edellä, Räikkösen ero Sebastian Vetteliin on peräti 55 pistettä. Tilanne näyttää uhkaavasti siltä, että suomalaisten osana on olla kakkoskuskeina, sanoivatpa tallipäälliköt mitä tahansa. Hamilton ja Vettel tappelevat mestaruudesta näillä näkymin, ja jokainen piste on tärkeä.

[nosto tasoitus=”oikea”]Tilanne näyttää uhkaavasti siltä, että suomalaisten osana on olla kakkoskuskeina, sanoivatpa tallipäälliköt mitä tahansa. Hamilton ja Vettel tappelevat mestaruudesta näillä näkymin, ja jokainen piste on tärkeä.[/nosto]

Barcelona opetti pari isoa asiaa Pirellin uusista renkaista. Kun Lewis Hamilton vaihtoi viimeisellä stintille pehmeän renkaan ja Vettel ajoi mediumilla, britti pääsi odotetusti kilpailun kärkeen. Moni uskoi, että pehmeä rengas alkaisi sulaa kisan loppua kohti, mutta kävi toisin; Hamilton paukutti aivan loppuun kilpailun nopeimman kierroksen. Sauberin Pascal Wehrlein taas pystyi ajamaan ainoana kisan maaliin yhdellä stopilla.

Pirelli onkin tehnyt aivan liian kestävät renkaat tälle kaudelle. Lisäksi nyt, kun pehmeimpiä seoksia ei ollut tarjolla, jäi renkaiden ero kovin pieneksi. Miksi joka kilpailussa ei voisi olla mahdollisuus käyttää rengasseoksia haluamallaan tavalla? Nyt kaikilla oli yksi taktinen elementti vähemmän, mikä tekee riskien ottamisen ja erilaisten taktiikoiden tuoman lisäjännityksen mahdottomaksi. Sauberin yhden stopin riski onnistui nyt; olisipa ollut kiinnostava nähdä, miten olisi käynyt, jos kaikki olisivat ajaneet samalla taktiikalla? Veikkaan ettei Sauber olisi kauden ensimmäisiä pisteitään ottanut.

Lauri Hollo