Williams teki karmaisevan virhearvion, kun se palkkasi 18-vuotiaan Lance Strollin tiimiinsä.

Upporikkaan Lawrence Strollin poika sai monen mielestä paikan vain isänsä syytämien rahavuorien vuoksi. Williamsilla vakuuteltiin virkayskää köhien, että pojan ajotaidot ja lahjakkuus ratkaisivat.

Lahjakkuutta voi toki olla – ja onkin – mutta ajotaitojen kanssa on ainakin nykyisellä F1-autolla niin ja näin.

Stroll sähelsi koko ensimmäisen testiviikon Barcelonassa. Toinen meni sentään jo paremmin. Seuraava seinään ajo tuli Melbournen harjoituksissa, aika-ajossa sija 19 ja kilpailukaan ei kovin isoja hurraahuutoja aiheuttanut, lopulta jarruvika pakotti Strollin keskeyttämään.

Muutama päivä sitten Stroll vuodatti itsekin, kuinka vaikeaa hänellä nyt on.

[nosto tasoitus=”oikea”]Vaikka pappa-Stroll toikin Williamsille epäilemättä ison repullisen kahisevaa, Lance Stroll on valtava taloudellinen riski. Varsinkin, kun Williamsin auto on osoittautunut yllättävän hyväksi.[/nosto]

Felipe Massa ajoi erinomaisen viikonlopun Melbournessa; hän oli aika-ajon seitsemäs ja kilpailun kuudes. Mutta Williamsin kauden MM-pisteet ovat näillä näkymin 95-prosenttisesti kokeneen Massan harteilla.

Jos eli kun Stroll ei juuri pisteitä tuo, se tekee raakasti hallaa Williamsille valmistajien MM-taistelussa – mitä vähemmän pisteitä, sitä vähemmän palkintorahaa. Ehkä Strollin isän tuoma rahakasa on niin suuri, että se peittää tuon hävikin, mutta todennäköisempää on, että talli teki yksinkertaisesti karmaisevan virhearvion kuljettajavalinnassaan.

Lance Stroll ei ole millään tavalla valmis ajamaan tämän kauden F1-autoa, se on jo nyt käynyt selväksi. Paineet ovat valtavat, sillä kyllä hän itsekin tietää, että jos Massa napsii koko ajan pisteitä heti kolmen kovan tiimin takana, odotetaan Strolliltakin varmasti panosta yhteiseen pistepussiin. Miten nuorukainen pystyy hallitsemaan paineet, kun vaikeaa on muutenkin kaikilla osa-alueilla?

[nosto tasoitus=”oikea”]Williams sai sian kultaisessa säkissä, mutta tämän sian on kyllä petrattava juoksuaan valtavan paljon kauden edetessä, että hänestä olisi tiimille minkäänlaista hyötyä.[/nosto]

Voi olla, että Lance Stroll oppii nopeasti, mutta juuri nyt mitkään ennusmerkit eivät tue moista visiota. Williamsilla mietitään kauden mittaan varmasti moneen kertaan, tuliko nyt poikkeuksellisen paha huti.

Lauri Hollo