Williamsin testit Barcelonassa alkoivat mainiosti, kun kokenut Felipe Massa kiersi maanantaina 103 kierrosta ja ajoi vielä päivän kolmanneksi nopeimman ajan.

Tiistaina puikkoihin tarttui 18-vuotias kanadalaistulokas Lance Stroll. Hän rikkoi autonsa heti kättelyssä, ja kierroksia tuli tasan 12 kappaletta.

Keskiviikkona Stroll törmäsi viitosmutkassa reunavalliin niin, että auton etusiiveke ja etujousitus hajosivat. Siihen päättyivät Williamsin testit, koko torstai jäi ajamatta. Jos jotain positiivista hakee, keskiviikkona Stroll sai sentään kasaan 98 kierrosta. Joka tapauksessa hän ajoi kolme kertaa ulos 110 testikierroksensa aikana, mikä on aika makaaberi visio Williamsille kuukausi ennen kauden alkua.

Stroll tuli Williamsille suoraan F3:sta, isänsä avokätisesti suoltamien miljoonien siivittämänä. Ajotaitojen vakuutettiin riittävän, mutta ensitestien perusteella ei hyvältä näytä. Moni ihmetteli nuoren miehen palkkaamista – nyt ihmettelijöiden joukko kasvaa entisestään.

Strollilla onkin kaameat paineet pysyä radalla seuraavissa testeissä. Jo nyt hänen toikkarointinsa tuli Williamsille monessakin mielessä kalliiksi. Ensinnäkin auto meni kahteenkin kertaan rikki, toiseksi, todella arvokkaita testikierroksia jäi ajamatta parisen sataa.

On tietysti raakaa arvioida nuorukaista ensitestien perusteella, mutta ovathan nuo faktat tylyjä. Mitä Williamsilla tehdään, jos Stroll ei pysy radalla jatkossakaan? Tuskin mitään, sillä hänen isänsä rahat ovat tiimille kullanarvoisia.

Pitää kuitenkin muistaa, että viime kausina heillä on ollut Valtteri Bottas ja Massa, jotka ovat keränneet molemmat MM-pisteitä tasaiseen tahtiin. Jos Stroll ei siihen pysty, se tietää ankeaa sijoitusta valmistajien Mm-sarjassa – ja samalla vielä isompien rahojen menetystä, kun kauden jälkeen jaetaan palkintoshekit.

Nyt näyttää siltä, että Lance Stroll oli Williamsille valtava riski, joka on eskaloitumassa pahimmalla mahdollisella tavalla käsiin.

Mutta katsotaan nyt ensin seuraavat testit loppuun ja pari kauden ensimmäistä kilpailua, ennen kuin ristiinnaulitaan poikanen lopullisesti.

LAURI HOLLO