Formula ykkösissä on käyty viime kuukausina tiukkaa kädenvääntöä siitä, mihin suuntaan laji tulevalla kaudella kehittyy. Toiset odottavat uusista autoista sateentekijöitä, toisten varoitellessa puolestaan niiden tekevän kisoista jopa aiempaa tylsempiä.

Ilmassa leijuu kysymysmerkkien tumma pilvi, mutta pariin asiaan viimeviikkoiset testit antoivat meille vastauksia. Tulemme saamaan ihailtavaksemme aiempaa aggressiivisempia ja nopeampia F1-autoja, kuskit joutuvat fyysisten ominaisuuksiensa äärirajoille ja jyvät tulevat erottumaan akanoista aiempaa selvemmin ratin ja penkin puristuksista.

Formulat ovat nyt jälleen selkeästi tämän planeetan nopeimpia rata-autoja. Tehtävä suoritettu.

Toisen ääripään kannattajat ovat kuitenkin varoittaneet uusien autojen ominaisuuksien olevan siunauksen sijasta itse asiassa kirous lajia kohtaan. Kierrosaikoja on parannetty aerodynaamisen pidon lisäämisellä, mikä ei ole kilvanajon kannalta se kaikista toimivin tapa. Toisen auton seuraaminen kun tulee olemaan aiempaa hankalampaa, eikä se esimerkiksi viime vuonnakaan mikään helppo nakki ollut.

Pahimmissa uhkakuvissa edessä ovat jälleen 2000-luvun alkuvuosien tylsät jonoajelut. Mutta siinä missä Michael Schumacherin hallitsemalla aikakaudella lisämaustetta saatiin välitankkauksilla, ei sarjan johtajiston korjaussarjasta löydy tällä kertaa DRS:ää kummempaa ihmekapistusta korjaamaan tilannetta.

Kaksi ääripäätä ovat saaneet jakaa mielipiteitään medialle jo hyvän tovin, mutta onneksi suunsoiton aika loppuu pian, kun kausi vihdoinkin käynnistyy. Sitä ennen on kuitenkin syytä painaa päähänsä pari asiaa.

Mutta tietääksemme uusien autojen merkityksen sunnuntain ykkösviihteen lisäarvolle täytyy niille antaa useampi kisa aikaa loistaa tai flopata.

Ensimmäisen kisan perusteella on turha tehdä liian jyrkkiä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Melbournessa voidaan nähdä unettavan tylsä Grand Prix, tai sitten yksi historiankirjoihin välittömästi kirjattava klassikko. Mutta tietääksemme uusien autojen merkityksen sunnuntain ykkösviihteen lisäarvolle täytyy niille antaa useampi kisa aikaa loistaa tai flopata.

Toisena kultaisena sääntönä jaan ohjeen, joka on syytä muistaa elämässä ylipäätään:

Kahden mielipiteen tapellessa totuus löytyy lähes aina keskeltä, molemmille osapuolille sekä kumartaen että pyllistäen.