Uudet F1-päättäjät ovat luvanneet jo ensimmäisinä päivinään virassa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista nostaakseen formula ykköset syvältä suosta. Kauniita korulauseita osaa suoltaa halvinkin helppoheikki, mutta tällä kertaa uudistuspuheissa kaikuu positiivinen ja uskottava pohjavire.

Tärkeimpänä uudistuksena täytyy pitää Ross Brawnin saamista mukaan johtavaan rooliin. Hän tulee varmasti tekemään sarjalle paljon hyvää, kunhan hän saa vain toteuttaa ajatuksiaan ilman jatkuvaa vastustusta tallien puolelta. Mies ei ole kuitenkaan diktaattori, vaan hän on luvannut kuunnella esimerkiksi faneja päätöksiä tehtessä. Tässä piilee aina suuri riski, mutta Brawn osaa varmasti pitää maltin mukana. Sarjan fanien eli koko lystin maksavien asiakkaiden jatkuva laiminlyöminen olisi silkkaa typeryyttä, mutta tätä politiikkaa sarja on valitettavasti viime vuodet harrastanut.

Sarjan mainetta on ryhdytty putsaamaan välittömästi. Esimerkiksi tuomarilinjaa tullaan muuttamaan avoimempaan suuntaan ja paperilla tämä kuulostaakin hyvältä. Mutta lupauksen toteutumista on syytä tarkkailla kriittisesti ensimmäisten kilpailuiden ajan. Tätä asiaa kun on veivattu viimeisten vuosien ajan jatkuvasti, välillä sääntöjä kiristäen, välillä löysäten. Balanssi on ollut hukassa.

Jopa Ayrton Senna ja Michael Schumacher olisivat olleet nykypäivänä jatkuvasti tuomariston hampaissa radalla esittämiensä otteiden takia.

Moni kaipaa ”vanhoja hyviä aikoja”, jolloin tuomaristo ei puuttunut jatkuvasti kaikkeen radalla tapahtuneeseen, mutta josta huolimatta kuljettajat esittivät radalla paikoin hullunrohkeita otteita. Jopa Ayrton Senna ja Michael Schumacher olisivat olleet nykypäivänä jatkuvasti tuomariston hampaissa radalla esittämiensä otteiden takia. Ongelmana ei ole kuitenkaan sääntöjen tiukkuus tai liialliset porsanreiät, vaan epäjohdonmukaisuus. Tämä asia sarjan täytyy korjata.

Puhetta on myös riittänyt uudesta sarjan talousajattelusta. Järkevästi toteutettu kulukatto olisi koko sarjan etu, jotta Manorin kaltaiset surulliset uutiset eivät toistuisi lähivuosina. Lienee myös sanomattakin selvää, että uusien omistajien täytyy puuttua rohkeasti peliin lopettaakseen Ferrarin superbonusten kaltaiset typerät edut.

Kolmas uusi pomo, sarjan markkinoinnista vastaa Sean Bratches listasi omalta osaltaan neljä sarjan kehityksenkohdetta, joista digitalisaato nostettiin tärkeimmksi. Sarjan katsojatottumukset ovat myllertymässä seuraavien vuosien aikana dramaattisesti, joten sekä kuluttajan että perinteisen median tulee olla hereillä.

Kuinka moni meistä maksaisi Netflix-tyylisestä palvelusta vaikkapa kympin kuussa saadakseen nauttia suoraan sarjan itsensä tuottamista lähetyksistä ilman turhia välikäsiä? T

Digitaalisen puolen petraaminen voi tarkoittaa esimerkiksi sarjan omaa suoratoistapalvelua tai ”pay per view” -tyyppistä katseluoikeutta, joka muuttaa täydellisesti sarjan kulutustottumukset. Kuinka moni meistä maksaisi Netflix-tyylisestä palvelusta vaikkapa kympin kuussa saadakseen nauttia suoraan sarjan itsensä tuottamista lähetyksistä ilman turhia välikäsiä? Tällaiset palvelut ovat tätä päivää, nyt on enää vain kysymys siitä, miten formula ykköset saavat yhdistettyä tämän nykyisiin televisiosopimuksiin.

Toivottavasti kaikki nämä ja muutkin suuret lupaukset lunastetaan. Sarjalla on nyt ruorissaan kolme osaavaa perämiestä, mutta kaikkien tulee ohjata laivaa samaan suuntaan, jotta paatti välttää rysähtämästä karille.