Nyt se on sitten virallista: Bernie Ecclestone on syrjäytetty formula ykkösten vallankahvasta (uutinen). Moni taho iloitsee 86-vuotiaan britin väistymistä, ja totuuden nimissä F1-titaanin siirtäminen syrjään on sarjan kannalta hyvä uutinen.

Ecclestonen saavutuksia on kenenkään turha kiistää. Ilman tämän pienikokoisen visionäärin tinkimätöntä suhtautumista lajiin formula ykkösistä olisi tuskin koskaan kasvanut nykyisenkaltaista kansainvälisesti valtavaa urheiluimperiumia. Ecclestone aisti lajissa piileneen potentiaalin jo 1970-luvulla, ja kaikki kortit neuvottelupöydissä oikein pelaten onnistui hän tuotteistamaan aiemmin vain moottoriurheilun ystävien tunteman lajin salonkikelpoiseksi viihdetuotteeksi, jota urheilun ystävien oli helppo seurata.

Ecclestonen ja formula ykkösten voittokulku jatkui muutamista töyssyistä huolimatta vahvana aina 2000-luvun ensimmäiseen vuosikymmeneen saakka, mutta sitten jotain tapahtui. CVC:n omistukseen siirtyneen sarjan johtajana jatkanut Ecclestone tuntui saavuttaneen vihdoin uusiutumiskykynsä rajat haukkuessaan sosiaalisen median vain ohimenevänä ilmiönä. Lokaa niskoillensa saivat myös nuoret fanit, joita britti piti toisarvoisena katsojakuntana. Sarja kumarsi rikkaiden keski-ikäisten miesten suuntaan, siis sellaisten, jotka olivat tunteneet sarjan jo vuosikymmeniä.

Lähes kaikki ovat olleet yksimielisiä siitä, että tuote nimeltä F1 on ollut rikki.

Satoa on niitetty pari viime kautta. Lähes kaikki ovat olleet yksimielisiä siitä, että tuote nimeltä F1 on ollut rikki. Sarja on voinut huonosti radalla ja kulisseissa. Uudistukset, varsinkin Ecclestonen käpi jyräämät, epäonnistuivat lähes järjestään, tuplapistesekoilu ja kuolleena ajatuksena syntynyt aika-ajouudistus etunenässä.

Kaiken tämän keskellä lajin asema yleisön suosikkina kääntyi laskusuhdanteiseksi. Nuoret eivät löytäneet lajia, sillä se ei tuonut itseään tarpeeksi esille heille. Samalla ”vanhoja kunnon aikoja” kaivanneet vanhatkin fanit käänsivät katseensa muualle.

Olisi naiivia olla ajattelematta, etteivätkö uudetkin omistajat halua tahkota uudella tuotteellaan lisää rahaa, mutta tämä voi kääntyä myös sarjaa seuraavien fanien eduksi.

Amerikkalaisen Liberty Median päätös ostaa formula ykköset kertoo kuitenkin lajissa edelleen piilevästä potentiaalista. Olisi naiivia olla ajattelematta, etteivätkö uudetkin omistajat halua tahkota uudella tuotteellaan lisää rahaa, mutta tämä voi kääntyä myös sarjaa seuraavien fanien eduksi. Sarjan tulee vaalia perinteitään, mutta se tarvitsee myös uusia raikkaita ideoita saadakseen paenneen yleisömassan kerääntymään jälleen ympärilleen.

Yhden kuninkaan sijasta valtakuntaa hallitsevat jatkossa kolme nimeä. Uudeksi nokkamieheksi nimetyn Casey Careyn rinnalla vastuun sarjan tulevaisuudesta jakavat kaupallisia asioita hoitava Sean Bratches sekä lajin sisäisistä asioista vastaavan Ross Brawnin. Kolmikolla on ainakin paperilla osaamista hoitaa asiat kuntoon, ja näin laajan vastuun jakaminen kuulostaa erittäin järkevältä vaihtoehdolta. Ecclestone saattoi olla supermies venymiskyvyssään, mutta vastuun jakaminen kuulostaa enemmän nykypäiväiseltä työskentelytavalta.

Erityisen mielissäni olen Brawnin roolista. Mies on jo vuosia esittänyt erinomaisia ajatuksia sarjan kehittämisestä, ja nyt hänellä on rintapielessään titteli, jonka avulla hän voi toteuttaa ideoitaan.

Formula ykkösten tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin aikoihin.